Press ESC to close

De regering wordt geconfronteerd met juridische stappen vanwege ‘forever chemische’ tekortkomingen

Elf campagnegroepen, waaronder de brandweervakbond, hebben hun krachten gebundeld om de regering voor de rechter te dagen omdat ze er niet in is geslaagd vervuiling door chemische verbindingen, bekend als PFAS, te voorkomen.

De zaak, die op 7 augustus van start gaat, stelt dat de regering “gefaald heeft in haar zorgplicht voor de Nederlandse burgers, dieren en het milieu door grote tekortkomingen te laten zien in de bescherming ervan tegen PFAS-vervuiling”.

Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) komen van nature niet in het milieu voor, maar worden wel aangetroffen in diverse producten, waaronder antiaanbaklagen en voedselverpakkingsmaterialen. Ze worden ook gebruikt in pesticiden.

De zaak markeert de eerste keer dat de regering te maken krijgt met juridische stappen in verband met de forever chemicaliën, maar niet de eerste massazaak waarin de nadruk op PFAS ligt.

Advocaat Bénédicte Ficq startte vorig jaar een gerechtelijke procedure tegen alle managers van Teflonfabriek Chemours sinds 1962, omdat zij jarenlang willens en wetens PFAS in het milieu hadden geloosd.

Ficq vertegenwoordigt minstens 2.700 klagers die de beschuldiging steunen van “opzettelijke en illegale” vervuiling van grondwater, lucht En bodem, met name door het vrijkomen van kankerverwekkende stoffen PFOA En GenX.

Dordrecht, waar Chemours is gevestigd, en vlakbij Sliedrecht, Papendrecht En Ook Molenlanden is een procedure gestart tegen Chemours, wegens schade aan het milieu door de lozing van PFAS.

Eerder dit jaar bleek dat met PFAS besmette eieren ver weg van de regio Dordrecht, waar de chemische fabriek Chemours is gevestigd, worden gevonden, wat erop wijst dat de vervuiling met de complexe groep schadelijke chemicaliën veel wijdverspreider is dan eerder werd gedacht.

De EU is van plan het gebruik van PFAS-chemicaliën in veel industrieën te stoppen, maar niet de opname ervan in pesticiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *