Press ESC to close

De rijke “Lead Lady” uit de Romeinse tijd was mogelijk arm

De stoffelijke resten van een rijke Romeinse vrouw in een graf dat in 2001 bij werkzaamheden in het centrum van Nijmegen werd gevonden, zouden van een ondergeschikte arbeider kunnen blijken te zijn, zo heeft nader onderzoek door archeologen uitgewezen.

De overblijfselen werden begraven in een loden kist, waardoor archeologen dachten dat de bewoner een welgestelde Romeinse vrouw moest zijn geweest.

Uit onderzoek is echter gebleken dat de ‘Lead Lady’, zoals ze werd gedoopt, verre van rijk was.

“Het is een waarschuwing voor alle archeologen om ons werk goed te doen”, zegt de Nijmeegse stadsarcheoloog Joep Hendriks tegen de NOS. “Als je een verhaal presenteert dat gebaseerd is op oppervlakkig onderzoek, moet je het bijna altijd aanpassen”, zei hij.

Bij nadere inspectie bleek dat de kist al eerder was gebruikt. “Het was een gebruikte kist die binnenstebuiten was gevouwen. De versiering die normaal gesproken aan de buitenkant van een kist zit, zat aan de binnenkant, aldus Hendriks. “De kist was ook bedekt met een tegel en niet met een loden deksel, wat je zou verwachten bij een mooie complete sarcofaagbegrafenis.”

Ook de kist bleek te groot voor de vrouw: twee meter tegen haar 160 centimeter. “Lood was duur en doodskisten werden meestal op maat gemaakt, dus waarom geld verspillen aan 20 of 30 centimeter extra? Het heeft economisch geen zin”, zei Hendriks.

Het skelet zelf weerlegt ook de oorspronkelijke theorie. Het vertoont degeneratie van de rugwervels en tekenen van artrose. De staat van haar tanden kan een indicatie zijn dat ze ze als hulpmiddel gebruikte. “Je kunt zien dat ze haar tanden gebruikte bij repetitieve handelingen, misschien om dierenhuiden of planten te verwerken. Dat zou dit soort slijtage veroorzaken”, aldus Hendriks.

Hoe de vrouwen in een gerecyclede kist belandden is nog steeds een mysterie, al denkt Hendriks dat de persoon mogelijk een geliefd lid was van een rijk Romeins huishouden. Mogelijk was zij een ornatrixof kapper voor de vrouw des huizes, zei hij.

‘Ze zou een hechte band hebben gehad met haar minnares, van wie je je kunt voorstellen dat ze haar een fatsoenlijke begrafenis wilde geven’, zei Hendriks, hoewel hij deze keer niet overhaaste conclusies wil trekken.

“Er zijn natuurlijk ook andere interpretaties mogelijk, zoals een werkende vrouw die het goedmaakte, of misschien wel de moeder familias tenslotte van een rijke familie. Zelfs een tweedehands loden kist was een behoorlijk groot ding.’

DNA-testen

DNA-testen die in 2001 niet beschikbaar waren, kunnen mogelijk meer onthullen over de identiteit van de vrouw en waar ze is opgegroeid, hoopt Hendrik.

“Nijmegen was in de Romeinse tijd een smeltkroes. Nijmegen werd gesticht door mensen uit Gallië, soldaten uit Spanje en mensen uit alle hoeken van het Romeinse rijk, van het oostelijke Middellandse Zeegebied tot Engeland. We zouden graag willen weten waar in deze gemengde samenleving de Lead Lady thuishoorde”, zei hij.

De kist en andere grafvondsten zijn te bezichtigen in Museum Valkhof in Nijmegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *