Press ESC to close

De rijkste Nederlanders betalen 28% belasting, terwijl de rest 40% of meer betaalt

De rijkste 1% in Nederland betaalt relatief minder belasting dan alle anderen En hun de inkomens zijn sterker gestegen, zo blijkt uit nieuwe berekeningen van het CPB, het macro-economische prognosebureau van de overheid.

Uit eerder onderzoek, gebaseerd op cijfers uit 2016, bleek dat mensen met de hoogste inkomens minder belasting betalen En de nieuwe figurengebaseerd op de periode 2011 tot en met 2019, schetsen een soortgelijk beeld.

De allerrijksten, oftewel 0,01% van de bevolking, betaalden een belastingtarief van ongeveer 28%, ruim onder de 40% die betaald wordt door mensen met een gemiddeld inkomen die voor het grootste deel van hun beschikbare geld afhankelijk zijn van salarissen.

Dat komt omdat het inkomen van de rijkste mensen dat is grotendeels gebaseerd op gezelschap winst, en als zodanig belast, aldus het CPB.

De CPB-cijfers houden bij de berekeningen rekening met belastingen en sociale premies.

De onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Financiën, bleek ook dat het gemiddelde inkomen van degenen aan de top in de negen jaar van het onderzoek met meer dan 70% steeg, terwijl het gemiddelde inkomen van de laagste 90% met slechts 5% steeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *