Press ESC to close

De uitnodiging van Martin Bosma voor het slavernijevenement wordt ingetrokken

De commissie die organiseert Bij de jaarlijkse ceremonie ter gelegenheid van het einde van de slavernij in Nederland is de uitnodiging aan de voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma ingetrokken vanwege zijn banden met de extreemrechtse PVV.

Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nederlands Slavernij Instituut, vertelt omroep NOS de uitnodiging was woensdagochtend na gesprekken tussen haar en Bosma ingetrokken. zei Bosma daarna de gesprekken waren “nuttig” geweest, maar weigerden in details te treden.

Nooitmeer gehad gereisd naar Den Haag om Bosma te vragen zijn besluit om aanwezig te zijn te heroverwegen. Ze had hem eerder geschreven met het verzoek om tijdens de ceremonie respect te tonen voor de nakomelingen van tot slaaf gemaakte mensen.

Bosma was zeer kritisch over de gebeurtenis en het PVV-verkiezingsmanifest riep op tot intrekking van de formele verontschuldiging voor de Nederlandse rol in de slavernij. Hij noemde ook Tula, een slaaf die een opstand tegen de Nederlanders leidde en dat alleen heeft gedaan onlangs gerehabiliteerdeen “racistische moordenaar”.

Eerder deze maand zo’n 35 organisaties en ruim 150 particulieren een petitie getekend roeping op Bosma zal de plechtigheid in Amsterdam op 1 juli niet bijwonen. De voorzitters van beide Kamers zijn altijd aanwezig.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei vorige maand dat zij de problematiek maar begrijpt dat zij was het niet eens met de campagnevoerders.

“Het is van groot belang dat het belangrijkste politieke orgaan van het land vertegenwoordigd is”, zei ze tegen de gemeenteraad. “Je moet het niet politiek maken. Deze keer is het deze voorzitter, de volgende keer zal het iemand anders zijn.”

Keti Koti – wat ‘de ketenen zijn verbroken’ betekent in de Surinaamse taal Sranantongo – wordt ieder jaar op 1 juli herdacht in Amsterdam sinds in 2002 het nationale monument voor de slavernij in het park werd geplaatst.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij uiteindelijk afgeschaft in de voormalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

Slavernij en Nederland: wat je moet weten

De slaven in Suriname werden echter pas in 1873 volledig vrijgelaten, omdat de wet voorschreef dat er een verplichte overgangsperiode van tien jaar moest zijn. Eigenaars kregen ook een schadevergoeding van 300 gulden voor elke tot slaaf gemaakte persoon die ze vrijlieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *