Press ESC to close

De Universiteit van Amsterdam sluit twee dagen na opnieuw protesten

De Universiteit van Amsterdam is dinsdag en woensdag gesloten in een poging om kunnen verdere problemen voorkomen nadat de oproerpolitie maandag opnieuw werd ingeschakeld om demonstranten op te ruimen.

Het universiteitsbestuur zei maandagavond in een verklaring dat zij “niet de verantwoordelijkheid konden nemen voor de veiligheid van iedereen op de campus”.

Maandag resulteerde een staking van studenten en medewerkers ter ondersteuning van Palestina op het Roeterseilandcomplex in een bezetting van het gebouw. De studenten werden vergezeld door verschillende gemaskerde mensen, in het zwart gekleed, die op camera werden vastgelegd terwijl ze meubels en apparatuur vernielden en barricades opwierpen.

De UvA-autoriteiten zeiden “geschokt” te zijn over de manier waarop het “vreedzame protest werd overgenomen door gewelddadige elementen die hun macht misbruikten”. eigen recht op demonstratie en ontzegde anderen, inclusief de media, hun rechten”.

Journalisten die bij de bezetting aanwezig waren, kregen van de demonstranten het bevel te vertrekken voordat de politie in actie kwam.

Volgens de Telegraaf waren maar liefst dertig gemaskerde mannen in het zwart verantwoordelijk voor de schade.

Er waren walk-outs en tentprotesten bij een aantal andere universiteiten in het hele land op maandag en studenten mochten van de universiteitsautoriteiten hun demonstratie ’s nachts voortzetten in Groningen, Maastricht en Eindhoven.

De UvA schat de schade die demonstranten tijdens vier dagen van verstoring vorige week hebben aangericht op 1,5 miljoen euro.

Tijdens de protesten in Amsterdam is maandag niemand gearresteerd, maar de politie zegt niet uit te sluiten dat er later arrestaties zullen plaatsvinden in verband met het vandalisme, meldt het AD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *