Press ESC to close

De verkoop van warmtepompen keldert als gevolg van vragen van consumenten

De verkoop van warmtepompen, bedoeld ter vervanging van traditionele gasgestookte cv-ketels, is dit jaar ingestort als gevolg van politieke onzekerheid, lage gasprijzen en consumentenvragen. zei AD op woensdagmiddag.

Vereniging van warmtepompfabrikanten DVW zegt dat de omzet jaar na jaar is gehalveerd. In het eerste kwartaal van 2023 kochten consumenten 42.000 warmtepompen, maar in dezelfde periode dit jaar hebben ze er nog maar 20.000 gekocht.

Er is, zo zegt de DVW tegen het AD, “een voortdurende rem” op de omzetgroei. Fabrikanten hebben zwaar geïnvesteerd in uitbreiding van de productie sinds de regering doelstellingen heeft aangekondigd om het gebruik van traditionele centrale verwarmingssystemen geleidelijk af te schaffen. Remeha kan er bijvoorbeeld 140.000 per jaar bouwen, aldus het AD.

De daling is te wijten aan verschillende redenen, niet in de laatste plaats aan de vertragen bij de bouw van nieuwe woningen. Bovendien zijn de gasprijzen gedaald en dat betekent dat het langer zal duren om de investering terug te verdienen, aldus de krant.

Eerder dit jaar bleek dat ook de verkoop van elektrische auto’s stagneert en ook zonnepanelen uit de gratie zijn vanwege vragen over de kosten.

Een hybride warmtepomp kost tussen de € 6.000 en € 12.000, ongeveer drie keer de prijs van een gasboiler. Huishoudens kunnen ongeveer een derde van de kosten terugverdienen via subsidies, maar veel huizen zullen ook beter geïsoleerd moeten worden voordat eigenaren er voordeel van ondervinden in lagere verwarmingskosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *