Press ESC to close

De verschillen zijn nog steeds ‘aanzienlijk’ na 10 uur durende gesprekken

Donderdag was aangemerkt als cruciale dag voor de lopende coalitievormingsgesprekken, maar drie dagen van tien uur onderhandelen eerder deze week leverden niet voldoende vooruitgang op en de bijeenkomst wordt nu op vrijdag hervat.

Er zijn nog steeds “aanzienlijke meningsverschillen” over meerdere thema’s, vertelde Pieter Omtzigt, leider van de NSC, woensdagavond aan verslaggevers. Omtzigt weigerde in details te treden, maar zei wel dat hij “moe” was na een paar lange dagen onderhandelen.

BBB-leider Caroline van der Plas had eerder op woensdag gezegd dat ze hoopte dat er die dag een akkoord zou worden bereikt. Haar woorden, zei Omtzigt, waren voorbarig.

De hoofdonderhandelaars Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf zullen hun rapport op 15 mei aan de Tweede Kamer overhandigen en Dijkgraaf zei woensdagavond tegen verslaggevers dat het formatieproces “zeker” nog steeds zou kunnen mislukken.

“Je kunt niet zeggen dat we in een impasse zijn beland, maar er zijn een aantal moeilijke kwesties die we moeten aanpakken en het valt nog te bezien of we dat kunnen”, aldus Dijkgraaf.

Immigratie en asiel, overheidsfinanciën en landbouw behoren tot de kwesties waarover de vier partijen nog steeds verdeeld zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *