Press ESC to close

De vraag naar zonnepanelen stort in door verwarring over de tarieven

De vraag naar zonnepanelen stort in door verwarring over de betalingen voor het terugleveren van energie aan het elektriciteitsnet en de plannen van het volgende kabinet.

Volgens lobbygroep Techniek Nederland hebben bedrijven die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van zonnepanelen op dit moment “weinig tot niets” te doen vanwege de onzekerheid rondom de kosten.

Het aantal nieuwe contracten is de afgelopen tien maanden met 95% gedaald, toen de zorgen voor het eerst aan de oppervlakte kwamen, de organisatie vertelde RTL Nieuws. Nederland telt zo’n 3.000 bedrijven die zich puur op zonnepanelen richten en volgens Techniek Nederland dreigt er een golf van faillissementen.

Deze februari, senaat stemden tegen plannen om een ​​einde te maken aan het huidige systeem dat paneeleigenaren de mogelijkheid biedt de elektriciteit die zij terugleveren aan het net af te trekken van hun eigen rekening. Maar dat leidde op zichzelf niet tot een stijging van de orders.

Dat heeft volgens de sector te maken doorgaan Door de onzekerheid waarmee paneeleigenaren worden geconfronteerd, hebben nu bijna alle energiebedrijven vergoedingen ingevoerd voor het terugleveren van stroom, die volgens hen nodig is om hun kosten te dekken. De kosten zijn afhankelijk van allerlei factoren, maar kunnen oplopen tot tientallen euro’s per maand.

Een derde van de Nederlandse huishoudens heeft zonnepanelen op het dak en ongeveer 25% wekt meer elektriciteit op dan ze in een jaar verbruiken.

Vervolgens kondigde de nieuwe regering vorige maand aan dat ze het systeem zou schrappen, waardoor paneeleigenaren hun overtollige elektriciteit in 2027 toch van hun rekeningen kunnen aftrekken. Het was een verrassende zet die de verwarring alleen maar heeft vergroot.

“Het consumentenvertrouwen is volledig ingestort”, zegt Techniek Nederland-directeur Doekle Terpstra in een brief aan aftredend minister van Energie Rob Jetten.

Dinsdagavond stemden de vier partijen die de nieuwe rechtse regering vormen tegen plannen om energiebedrijven stop te zetten opladen eigenaren van zonnepanelen voor de kosten van het naar het elektriciteitsnet sturen van hun overtollige energie – ondanks dat ze het idee vorige maand leken te steunen.

Kamerleden steunden echter een amendement dat energiebedrijven ervan zal weerhouden deze vergoedingen in rekening te brengen zodra paneeleigenaren hun overtollige elektriciteit niet langer kunnen crediteren op hun energierekeningen in 2027.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *