Press ESC to close

De VVD wordt uit de Europese liberalen gezet vanwege een coalitie met de PVV

De rechts-liberale VVD dreigt na de verkiezingen van volgende maand uit haar Europese “familie” te worden gezet, nadat de leider van de groep zei dat samenwerking met extreemrechts een “duidelijke rode lijn” was.

De VVD is bekritiseerd door andere partijen in de Renew-fractie – waartoe ook de Nederlandse progressief-liberale D66 behoort – omdat zij zich na de verkiezingen van afgelopen november heeft aangesloten bij coalitiegesprekken met de PVV-partij van Geert Wilders.

Het vooruitzicht op uitzetting van de partij is groter geworden sinds de partij heeft ingestemd met de vorming van een rechts kabinet met de PVV, NSC en BBB.

Het regeerakkoord omvat plannen om te streven naar een opt-out van de Europese regels op het gebied van asiel en migratie en om 1,6 miljard euro te bezuinigen op de toekomstige bijdragen aan Brussel.

Valérie Hayer, de leider van Renew, zei tegen de Franse tv-zender BFM TV dat de optie om de VVD in de groep te houden onhoudbaar was omdat “ze onze waarden bij het vormen van deze alliantie niet respecteren.”

Malik Azmani, een van de langst zittende liberale Europarlementariërs, zou Hayer dit jaar uitdagen voor het leiderschap van de fractie, maar moest zijn bod laten varen nadat de VVD zich bij de coalitiegesprekken had aangesloten.

Cordon sanitair

“Het cordon sanitaire [against the far right] is altijd gerespecteerd”, zei Hayer. “Het maakt deel uit van de absolute waarden van onze fractie en ik zal het de dag na de verkiezingen tot mijn verantwoordelijkheid maken om ervoor te zorgen dat die waarden gerespecteerd blijven.”

Ze voegde eraan toe dat ze op 10 juni, de dag nadat de stemming in heel Europa is afgelopen, gesprekken zou voeren met de Renew-groep om de volgende stap te bespreken.

De liberale partijen zullen naar verwachting ongeveer 85 van de 720 zetels in heel Europa winnen, waarvan er volgens de huidige peilingen vijf naar de VVD zouden gaan. D66 zal er naar verwachting twee nemen.

Als de VVD uit Renew wordt gezet, kan zij lidmaatschap zoeken van de extreem-rechtse eurosceptische ECR-groep, met onder meer de Broeders van Italië, de partij van de Italiaanse premier Giorgia Meloni, de Poolse Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (Pis) en de Spaanse Vox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *