Press ESC to close

De wereld op een bord: koningin Máxima opent vluchtelingenrestaurant

De lange tafels zijn gedekt met plakjes watermeloen, Midden-Oosterse dips en oranje kaarsen. De keuken en de bar bruisen van het leven. En – smetteloos in het rood gekleed – opent koningin Máxima officieel een Amsterdamse keuken die over veel meer gaat dan alleen eten.

A Beautiful Mess, op de begane grond van de multinational Booking, is een sociaal initiatief om vluchtelingen banen en opleidingen te bieden en een smeltkroes voor integratie en wederzijds begrip.

De bedoeling, aldus oprichtster Fleur Bakker van Refugee Company, is om in vijf jaar tijd 425 mensen op te leiden in dit 800m2 grote restaurant en Amsterdammers authentieke smaken van over de hele wereld te bieden.

“Wat we doen gaat niet alleen over menselijkheid; het is belangrijk voor Nederland omdat we momenteel zoveel arbeid nodig hebben”, zei ze donderdag bij de officiële opening op het Oosterdokseiland.

“Momenteel verblijven er 70.000 mensen in asielzoekerscentra. Er zijn in totaal 210 noodopvangplaatsen en 187 normale. Je leven kan vijf jaar on hold worden gezet, maar in de tussentijd is het belangrijk dat jij een bijdrage kunt leveren.”

Foto: Een mooie puinhoop

Mooi

Dit is de achtste locatie die het initiatief opent. Hoewel er tijdens de coronapandemie vijf winkels moesten sluiten, zijn er nog twee in Utrecht en Arnhem. De ruimte wordt gratis ter beschikking gesteld door Booking, als onderdeel van haar belofte op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, en wordt gefinancierd door overheidsfondsen en initiatieven op het gebied van sociaal bankieren.

Bakker zei dat de zaadjes werden geplant toen ze vijftien jaar geleden sociaal werk deed in vluchtelingencentra. “Ik was een beetje gefrustreerd”, gaf ze toe. “Ik dacht: hoe kan het dat deze mensen zo lang in asielzoekerscentra zitten en dan doorstromen naar een uitkering?”

Zij denkt dat dit soort initiatieven een zeer zichtbare oplossing kunnen bieden. “We zitten niet verborgen – we zitten midden in het centrum, naast het Nemo wetenschapsmuseum en de openbare bibliotheek, en elke dag knijpen medewerkers zichzelf in de arm en vragen ze zich af hoe ze hier terecht zijn gekomen”, voegde ze eraan toe.

Hoewel de naam misschien doet denken aan een officiersmess, is hij eigenlijk gebaseerd op het idee dat allerlei nationaliteiten samenkomen en een storm veroorzaken. Sarah, een van de medewerkers en een vluchtelinge uit Oeganda die twee dagen per week werkt, zei in een promotievideo: “Een mooie puinhoop gaat over verschillende culturen… Verschillende culturen, verschillende landen, verschillende mensen. Het is een puinhoop, maar het is prachtig!”

Brood breken en nieuwe wegen inslaan Foto: A Beautiful Mess

Integratie

Refugee Company helpt vluchtelingen en asielzoekers met het leren van talen, culturele integratie, het opzetten van een nieuw ritme en een initiële opleiding die helpt op weg naar werk, aldus woordvoerder Niels Paauw.

Koningin Máxima – een van Nederlands bekendste immigranten uit Argentinië – gaf tijdens de opening geen publiekelijk commentaar, maar volgde een rondleiding door de keuken, ontmoette personeel en supporters en hielp chef-kok Ghaith met het maken van flatbread.

Het restaurant heeft de afgelopen drie weken een ‘zachte’ opening gehad en zou, als het financieel succesvol zou zijn, financiering kunnen verstrekken voor andere taal- en sociale steunprogramma’s. “In het begin dacht ik: betekent Booking dit echt of is het window dressing?” zei Bakker. “Maar vooral in deze tijden, waarin asiel een uitdaging is, hoop ik dat dit een zichtbaar goed voorbeeld is, dat het bewustzijn vergroot van wat vaak verborgen is in de hoeken van de samenleving.”

Een woordvoerder van Booking zegt dat het past bij een werkgever met bijna 7.000 medewerkers van 114 nationaliteiten. “Het is onze manier om ons steentje bij te dragen”, zei hij. “Een manier om verborgen talenten naar boven te halen en een plek te creëren waar iedereen zich thuis voelt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *