Press ESC to close

Drie aanbieders van vakantiepakketten riskeren boetes voor verborgen kosten

Drie aanbieders van vakantiepakketten zijn gewaarschuwd dat ze boetes kunnen krijgen als ze hun prijzen wijzigen terwijl klanten aan het boeken zijn.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de drie niet bij naam genoemde bedrijven voorwaardelijke boetes opgelegd, wat betekent dat ze een boete krijgen als ze opnieuw de regels overtreden.

Volgens de ACM moeten consumenten er zeker van kunnen zijn dat de prijs die ze zien als ze op de website surfen, de prijs is die ze daadwerkelijk betalen, zonder verborgen kosten, zodat ze kunnen zoeken naar de beste deal.

“Voor consumenten is de prijs een van de belangrijkste keuzecriteria”, zegt ACM-bestuurslid Cateau Hijmans van den Bergh. “Mensen moeten de prijzen van de verschillende aanbieders makkelijk kunnen vergelijken.

“Dit kan alleen als de eerste getoonde prijs de prijs is waarvoor de reis daadwerkelijk geboekt kan worden, inclusief alle verplichte kosten. Daarom waarschuwen wij consumenten die ‘last minute’ een vakantiereis willen boeken.”

Maar consumenten zijn niet de enigen die worden gewaarschuwd. Twee jaar geleden onderzocht de ACM de prijspraktijken van twaalf pakketreisaanbieders en constateerde dat elf daarvan de verplichte bijkomende kosten, zoals toeristenbelasting, verkeerd vermeldden.

Alle twaalf bedrijven vermelden nu nauwkeurig hun prijzen, maar als het gaat om het boeken van reizen voor de eerst getoonde prijs, voldoen drie bedrijven nog steeds niet aan de regels.

“Als de reis niet voor deze prijs geboekt kan worden, is er sprake van bedrog”, zegt het AMC, dat zegt dat reizigers de prijzen van verschillende aanbieders eenvoudig moeten kunnen vergelijken.

Daarin werd het voorbeeld aangehaald van een reis naar Bali die voor drie personen werd aangeboden voor 2.400 euro. Maar toen mensen de reis gingen boeken, steeg de prijs naar 3.000 euro – een stijging van 25%.

Het AMC zei dat mensen minder snel overstappen naar een andere aanbieding of andere aanbieder wanneer ze midden in het boeken van een specifieke reis zitten, wat betekent dat ze het geld verliezen dat ze hadden kunnen besparen door een andere aanbieding te accepteren.

“Dit is slecht voor de consument en een vorm van oneerlijke concurrentie”, aldus het AMC. “De prijs van de reis moet vermeld worden inclusief alle verplichte kosten. Ook alle overige kosten moeten in één oogopslag zichtbaar zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *