Press ESC to close

Drie gearresteerd wegens fraude met Groningse gassubsidies

Twee mannen en een vrouw uit Groningen zijn gearresteerd wegens fraude met geld dat had moeten worden besteed aan het herstellen van schade aan eigendommen als gevolg van aardbevingen in de regio.

In totaal zouden de drie vijftig frauduleuze subsidieaanvragen hebben gedaan, totaal € 350.000. Daarvan is € 200.000 al ontvangen.

Drie huizen in de provincie werden doorzocht door de politie, die papierwerk en computers in beslag nam En telefoons, zeiden belastingambtenaren. Ook de huizen en bankrekeningen van de drie verdachten werden in beslag genomen.

Het onderzoek begon na een waarschuwing van twee overheidsinstanties die waren opgericht om de betaling van financiering voor het herstellen van aardbevingsschade te vergemakkelijken.

“De twee mannen dienden aanvragen in voor meerdere woningen en het bouwbedrijf van de 27-jarige verdachte zou de reparatiewerkzaamheden aan de woningen hebben uitgevoerd”, citeert RTV Noord officiële documenten.

“Uit onderzoek bleek echter dat de schade niet hersteld was en dat de ingediende facturen vervalst waren. Bovendien had het paar met behulp van valse documenten extra geld geclaimd voor verschillende andere eigendommen die ze bezaten.”

Ze zitten alle drie vast terwijl het onderzoek voortduurt.

Sinds de opening van het gasveld in Slochteren in 1963 heeft de Nederlandse staat €360 miljard verdiend aan de gaswinning, met nog eens €66 miljard verdeeld tussen energiereuzen Shell en ExxonMobil.

Maar de kosten voor de gemeenschap waren hoog: sinds de jaren tachtig hebben ruim 1.600 aardbevingen de regio getroffen, waarbij 85.000 gebouwen zijn beschadigd. Het keerpunt was een aardbeving met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter in het dorp Huizinge in 2012.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *