Press ESC to close

Drie nieuwe ministeries en vier vice-premiers in de nieuwe regering

De nieuwe Nederlandse regering krijgt vier vice-premiers, één van elke coalitiepartij, die premier Dick Schoof zullen vervangen op persconferenties en kabinetsvergaderingen wanneer hij niet beschikbaar is.

Traditiegetrouw hebben de vier vice-premiers elk hun eigen ministerie nodig, vandaar het besluit om drie nieuwe departementen op te richten om hen te huisvesten. Alle vier de vice-premiers zijn momenteel parlementsleden.

De gerapporteerde keuze van de PVV is Gidi Markuszower, 46 en parlementslid sinds 2017, die is getipt als eerste minister voor Vluchtelingen en Immigratie – een nieuw ministerie. Hij moest zich in 2010 terugtrekken als PVV-kandidaat voor het parlement, nadat bleek dat hij door de inlichtingendienst was aangemerkt als een “risico voor de integriteit van Nederland”.

Minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin waarschuwde Wilders in een brief dat de AIVD Markuszower ervan verdacht informatie door te geven aan een ‘buitenlandse macht’ – vermoedelijk Israël, waar hij geboren was.

Markuszower heeft het immigratiebeleid van de aftredende regering omschreven als “een enorme misdaad tegen het Nederlandse volk” en zei dat de verantwoordelijke politici voor een tribunaal moeten worden geplaatst. Hij zei ook dat Oekraïense vluchtelingen graag naar Nederland komen omdat ze hier “geen huur betalen, noch voor water, gas en elektriciteit”. Zijn benoeming is nog niet bevestigd.

Huisvesting

Mona Keijzer vóór haar ontslag als staatsminister van Economische Zaken. Foto: Rijksoverheid

Minister van Huisvesting Mona Keijzer, 55, is de keuze van de BBB voor vice-premier en ook zij krijgt haar eigen ministerie, aangezien huisvesting vroeger onder binnenlandse zaken viel.

De 55-jarige Keijzer was van 2017 tot 2021 staatssecretaris van Economische Zaken namens de christen-democraten, maar werd ontslagen door Mark Rutte voor publiekelijk bekritiseren de het coronabeleid van het kabinet.

Nadat ze er niet in was geslaagd het leiderschap van het CDA te veroveren, leek ze zich uit de politiek terug te trekken, om tijdens de verkiezingscampagne weer op te duiken als de rechterhand van BBB-oprichtster Caroline van der Plas.

Sinds de verkiezingen ligt ze onder vuur een talkshow vertellen dat “de jodenhaat bijna deel uitmaakt van de islamitische cultuur”, een opmerking die ze weigerde in te trekken.

Klimaat

Sophie Hermans tijdens de vormingsgesprekken. Foto: Laurens van Putten ANP

De derde vice-premier die haar te pakken krijgt eigen afdeling is de VVD’s Sophie Hermans, 43, die lijsttrekker Dilan was Yesilgoz rechterhand tijdens de kabinetsonderhandelingen en alangetermijn adviseur van Mark Rutte.

Ze zal leiding geven aan het nieuw opgerichte ministerie voor Klimaat en Groene Groei, dat waarschijnlijk zal worden samengesteld met delen van de huidige afdeling Economische Zaken.

Vermeldenswaard is dat ze nu heeft toegestemd om zich aan te sluiten bij een kabinet van Wilders, die haar meermaals de “tassendrager” van Rutte heeft genoemd. Hermans is de oudste dochter van voormalig VVD-minister en partijaanhanger Loek Hermans.

Eddy van Hijum aan het woord tijdens een debat. Foto: Bart Maat ANP

Eddy van Hijum, 52, is de vierde vicepremier en zal de leiding krijgen over het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de enige van de vier die een bestaande rol overneemt.

Van Hijum werd in 2003 Kamerlid namens het CDA, maar vertrok in 2015 en werd provinciegouverneur in Overijssel. Zijn ervaring in de provincies zorgde ervoor dat hij steeds kritischer werd nationaal onwetendheid van de overheid over regionale problemen. Van Hijum, in november verkozen tot parlementslid voor de NSC, was tevens de rechterhand van Peter Omtzigt tijdens de kabinetsonderhandelingen.

Meer banen?

De Volkskrant wijst erop dat drie nieuwe ministeries niet noodzakelijkerwijs betekenen dat er honderden extra ambtenaren zullen worden benoemd, en dat de klussen kunnen worden gedaan binnen de grenzen van het bestaande kader.

De krant zegt echter dat het tijd en energie kost en dat de veranderingen die door de vorige regering zijn geïntroduceerd – de introductie van een afzonderlijk ministerie van Landbouw – bijna 32 miljoen euro hebben gekost. Simpelweg de naam van Veiligheid en Justitie veranderen ministerie aan Justitie en Veiligheid kostte 2 miljoen euro, aldus de krant.

De nieuwe regering is ook van plan het aantal ambtenaren met 22% te verlagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *