Press ESC to close

Drielandentreindienst begint na jaren van tegenslagen

De eerste lijndienst die steden in Duitsland, Nederland en België met elkaar verbindt, is na jaren van vertragingen en tegenslagen in gebruik genomen.

De Drielandentrein rijdt één keer per uur van Aken naar Luik via Maastricht, overschrijdt twee grenzen en doorkruist drie taalgebieden langs zijn 78 kilometer lange traject.

De 90 minuten durende dienst, gerund door Arriva, werd meer dan tien jaar geleden voor het eerst voorgesteld om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van studenten en pendelaars die over de grens wonen, maar werd opgehouden door technische en administratieve problemen.

“We hebben hard gewerkt met de provinciale afgevaardigden en ministers aan Duitse en Belgische zijde om dit mogelijk te maken”, zegt Michiel Cusell, regiodirecteur van Arriva, tegen de transportnieuwswebsite Treinreiziger.nl.

“Het is niet alleen belangrijk voor het openbaar vervoer, maar ook als symbool van internationale samenwerking.”

Sinds 2019 rijden er treinen tussen Aken en Maastricht, maar konden geen verbinding maken met Luik omdat ze niet waren uitgerust met het in België vereiste Europese automatische treinbesturingssysteem ETCS.

Fyra-debacle

Gesprekken om de problemen op te lossen bleven liggen tijdens de ruzie tussen Nederland en België over de hogesnelheidstrein Fyra, die in 2013 na nog geen jaar uit dienst werd genomen vanwege betrouwbaarheidsproblemen.

Provinciale overheden en exploitanten hadden ook te maken met verschillende arrangementen van bovengrondse elektriciteitsleidingen en veiligheidssystemen in de drie landen.

Er zijn nog enkele kinderziektes, zoals de regeling voor de kaartaankoop. Nederlandse reizigers kunnen met hun OV-chipkaart de grens over naar Duitsland, maar niet naar België.

Arriva vertelde aan Treinreiziger.nl dat er hard aan werd gewerkt om het probleem op te lossen, in eerste instantie door een Nederlands incheckpunt te installeren bij het grensstation van Eijsden. Het hoopt het netwerk uit te kunnen breiden naar Visé en Luik, maar wil geen tijdschema geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *