Press ESC to close

Duizenden marcheren door Amsterdam ter ondersteuning van Gaza

Ongeveer 10.000 mensen marcheerden zaterdag door Amsterdam om het Palestijnse volk te steunen en om 76 jaar na de Nakba te herdenken, toen duizenden Palestijnen uit hun huizen werden verdreven door de vorming van Israël in 1948.

De mars, die vredig verliep, eindigde op het Museumplein waar een groep in het zwart geklede mannen de weinige demonstranten aanviel die in de omgeving waren achtergebleven, meldt het Parool zaterdagavond.

“Er waren twee luide knallen en vervolgens paniek aan de ene kant van het gebied en mensen begonnen te schreeuwen en over het gras te rennen”, aldus de krant. “Ze zeiden dat mannen in zwarte kleding hen begonnen te slaan met bierflesjes en vuurwerk afstaken. Het verliep chaotisch.”

De politie zou zes van de aanvallers hebben gearresteerd, van wie er twee gewond raakten toen demonstranten terugvechten. Het is nog niet duidelijk wie ze waren en waarom ze de groep aanvielen, aldus de NRC.

De mars was georganiseerd door meerdere organisaties, inclusief studentengroepen en de Palestijnse Gemeenschap in Nederland. Ook studenten van de Universiteit van Amsterdam, die sinds maandag demonstreren ter ondersteuning van de bevolking van Gaza, waren vertegenwoordigd.

Ook zouden gemaskerde mannen studenten hebben aangevallen tijdens een van hun demonstraties eerder deze week.

Ondertussen heeft de UvA de schade die demonstranten aan haar eigendommen tijdens vier dagen van demonstraties deze week hebben aangericht op zo’n 1,5 miljoen euro geschat. Schade aan de gemeente of aan privé-eigendommen is in dit cijfer niet meegerekend.

De studenten gebruikten universiteitsmeubilair en fietsen om tijdens hun protesten blokkades op te werpen en muren en ramen met graffiti te bedekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *