Press ESC to close

Een extreemrechtse alliantie kan de VVD in Europa treffen, waarschuwt de Renew-groep

Het besluit van de VVD om een ​​coalitie te vormen met de extreemrechtse PVV kan gevolgen hebben voor de rol van de partij in Europa, zo bleek donderdag.

De VVD is lid van de Renew-fractie in het Europees Parlement, naast D66, Volt en liberale partijen uit de hele EU. Onlangs verlengd rbevestigde zijn oppositie tegen elke vorm van alliantie met extreemrechtse partijen op elk regeringsniveau, een standpunt dat donderdag werd benadrukt door groepsleider Valerie Hayer.

“Ik wil graag mijn totale afkeuring en diepe bezorgdheid uiten over de discussies over de nieuwe Nederlandse coalitieregering”, zei ze. sociale media. “De PVV is tegen alles wat wij verdedigen op het gebied van de waarden, de rechtsstaat, de economie, het klimaat en natuurlijk Europa.”

Hayer zei dat ze op 10 juni een bijeenkomst van de Renew-groep had belegd om de crisis te bespreken. “Het compromis met extreemrechts is niet acceptabel. Ik ben er altijd krachtig tegen geweest en ik zal dit in het Europees Parlement blijven doen”, zei ze.

Ook andere Renew-leden hebben aan de bel getrokken.

De VVD is momenteel de grootste Nederlandse partij in Europa en campagneleider Malik Azmani zei vorige maand dat de dreiging van een Europees parlement met extreemrechts aan het stuur ‘reëel’ is.

Azmani, die ervoor koos om zich niet kandidaat te stellen voor de leiding van de Renew-fractie in het Europees Parlement omdat zijn partij coalitiegesprekken voerde met de PVV, zei dat extreemrechts “Europa wil verzwakken, niet versterken.”

Ondertussen probeerde voorzitter Martin Bosma in de Tweede Kamer Laurens Dassens, Kamerlid voor Volt, ervan te weerhouden de term “extreem rechtsom de PVV te omschrijven. Bosma is zelf lid van de partij.

“Dat is een vergelijking met het nationaal-socialisme en gaat te ver”, aldus Bosma.

Dassens reageerde door te zeggen dat de voorzitter “onzin” sprak. “Als je al jaren argwaan werpt op rechters, journalisten uitschot noemt en zegt dat een grote groep in Nederland geboren mensen er niet bij hoort, dan ben je een rechts-radicale partij”, zei hij.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *