Press ESC to close

Een nieuwe, gemoderniseerde en op toestemming gebaseerde wet inzake zedendelicten wordt van kracht

De nieuwe wet op zedendelicten die maandag van kracht wordt, zal de wettelijke bescherming voor slachtoffers van seksueel geweld en intimidatie vergroten, zei demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz.

Wederzijdse toestemming staat centraal in de wet, zowel vóór als tijdens seksuele handelingen. De initiatiefnemer moet er zeker van zijn dat de ander toestemming heeft gegeven en vragen of hij of zij twijfelt.

De campagne is bedoeld om het bewustzijn rond toestemming te vergroten, zei Yesilgöz. Het zal de noodzaak benadrukken om signalen te controleren dat een partner geen seks wil, inclusief non-verbale signalen zoals bevriezen.

“Deze wet stelt een duidelijke norm: seks moet altijd met wederzijds goedvinden en gelijkwaardig zijn, zowel online als offline”, aldus de minister van Justitie.

“Iemand die weet of kan weten dat de ander geen seks wil en zichzelf aan die persoon blijft opdringen, begaat een misdrijf.”

Advocaat Ivonne Leenhouwers, gespecialiseerd in zedenzaken, zei tegen de Volkskrant dat de oude wet een ‘puinhoop’ was en gemoderniseerd moest worden, maar dat de nieuwe versie een zware last voor mensen legde om aan te tonen dat ze toestemming hadden verkregen.

“De drempel voor wat een overtreding is, is met deze wet veel lager”, zei ze. “Ik vrees dat we zullen zien dat allerlei mensen ten onrechte in juridische procedures verwikkeld raken.”

Het ministerie is een nationale campagne gestart om de implicaties van de nieuwe wet uit te leggen. De campagne, die wordt geadverteerd op tv, radio en sociale media, zal enkele weken duren.

Er zullen steeds meer vormen van seksuele intimidatie strafbaar worden gesteld, waaronder online seksuele intimidatie, sekschatten en seksuele intimidatie. Ook zijn de straffen verhoogd. Verkrachting is niet langer onderworpen aan een statuut als beperkingen en slachtoffers van verkrachting niet langer hoeven te bewijzen dat er geweld en geweld tegen hen is gebruikt.

Het ministerie waarschuwde echter dat de bewijskwestie ingewikkeld zal blijven omdat er slechts twee partijen bij betrokken zijn. Ondersteunend bewijsmateriaal zal nog steeds “noodzakelijk” zijn, zoals fysiek bewijsmateriaal, camerabeelden of sms-berichten.

Ook het benaderen van een kind jonger dan 16 jaar, of ouder en in een kwetsbare positie, wordt strafbaar gesteld, nog voordat er een ontmoeting voor seksuele doeleinden is geregeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *