Press ESC to close

Een nieuwe Nederlandse coalitie: maar wanneer krijgen we een regering?

Insiders verwachten dat het nog zeker enkele weken zal duren voordat de volgende Nederlandse regering met koning Willem-Alexander op de trappen van een van zijn paleizen zal poseren. Dus wat gebeurt er daarna?

Richard van Zwol, een van de twee mannen die de succesvolle onderhandelingen leidde, zal nu de taak overnemen van het toewijzen van ministeries aan de vier partijen en het vinden van geschikte ministers. Meestal wordt dit werk gedaan door de volgende premier, maar omdat de nieuwe partners er nog geen hebben, is Van Zwol gevraagd aan te blijven.

Hij heeft al gezegd dat het vier tot vijf weken zal duren voordat het volgende deel van zijn werk klaar is, dus een nieuw kabinet zal op zijn vroegst in de week van 24 juni aan de slag gaan. Het Parlement gaat op 5 juli met reces en gaat op 2 september weer aan de slag.

Het Parlement debatteert volgende woensdag over de voorstellen van de vier partijen voor de regeringsstrategie. Daarna zal Van Zwol de vier lijsttrekkers ontmoeten en aan de slag gaan met het verdelen van de ministersposten en uitwerken wat de ministers precies gaan doen.

De nieuwe partners hebben bijvoorbeeld al besloten dat het ministerie van Landbouw bekend zal staan ​​als ‘landbouw en visserij’.

De partners zijn het er ook al over eens dat de helft van de ministers en staatssecretarissen van ‘buiten’ de politiek moet komen en experts op hun vakgebied moet zijn. De anderen moeten partijlid zijn en politieke ervaring hebben.

De extreemrechtse PVV, zo merkt de Volkskrant op, zal ook moeten definiëren wie tot de partij behoort, aangezien deze maar één lid heeft: Geert Wilders.

Er circuleren al namen, zo is VVD-Kamerlid Eelco Heinen getipt als minister van Financiën. Maar de grote vraag blijft: wie wordt premier?

Ronald Plasterk, oud-minister van Arbeid, lijkt de favoriete kandidaat van Geert Wilders te zijn, maar er is nog geen aankondiging gedaan en Wilders vertelde donderdag aan verslaggevers dat het besluit later zal worden genomen.

Vrijdag publiceerde de Telegraaf een “verontschuldiging” van Plasterk aan NSC-leider Pieter Omtzigt vanwege opmerkingen die hij eerder in het coalitieproces maakte – een zet die misschien bedoeld was om de lucht te klaren, maar ook wenkbrauwen heeft doen fronsen.

Gegrild door parlementsleden

Zodra Van Zwol en de vier lijsttrekkers hun ministeriële team hebben samengesteld, worden zij door Kamerleden ondervraagd over hun motivatie en geschiktheid. Dit zal de eerste keer zijn dat potentiële ministers door het parlement onder vuur worden genomen.

Daarna zal het nieuwe kabinet met de koning poseren en vervolgens de hoofdstrategie uit het coalitieakkoord gaan uitwerken tot een werkbaar document. De huidige ministers – die allemaal in een interim-rol bezig zijn – zullen dan aftreden.

De Volkskrant suggereert dat het nieuwe kabinet ook zou kunnen proberen vóór de zomervakantie een verklaring af te leggen over zijn doelstellingen voor het land. Wat er ook gebeurt, de ministers zullen erop gebrand zijn dat de juiste plannen volledig worden uitgewerkt vóór de begroting van 17 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *