Press ESC to close

Eén op de tien tienerjongens heeft wel eens online gegokt, blijkt uit onderzoek

Ruim één op de tien jongens tussen de 10 en 16 jaar geeft toe online te gokken, terwijl de wettelijke leeftijd 18 jaar is, zo blijkt uit een onderzoek van verslavingsinstituut Trimbos.

Jongens gokken veel vaker online dan meisjes, zo blijkt uit het vierjaarlijkse onderzoek naar tienerverslaving en geestelijke gezondheid: 11,4% van de jongens bezoekt goksites, vergeleken met 1,9% van de meisjes.

“De cijfers zijn zorgelijk”, zegt onderzoeker Tony van Rooij tegen de NOS. “Elke online gokker onder de 18 jaar die voor geld gokt, is er één te veel.”

Tienergokkers vermijden leeftijdscontroles door de account van iemand anders te gebruiken of op illegale websites in het buitenland te spelen.

Tieners zijn kwetsbaarder voor het ontwikkelen van een verslaving, zegt Van Rooij, die later in hun leven moeilijker te bestrijden zal zijn.

Vapen in opkomst

Vapen wordt ook steeds populairder onder jongeren: 8% van de basisschoolkinderen zegt het wel eens geprobeerd te hebben. Ongeveer 14,3% van de tieners zei dat ze de afgelopen maand hadden gedampt, waarvan 4% zei dat ze dagelijks vapen.

Het percentage tieners dat dagelijks sigaretten rookt, is sinds 2017 niet gedaald en blijft rond de 2,2%, terwijl 8,5% de afgelopen maand opsteekt.

Uit eerdere cijfers van het instituut bleek dat jongeren die vapen ook roken, wat de mythe ontkracht dat het een het ander ontmoedigt.

Het gebruik van lachgas is gedaald, van 6,7% in 2019 naar 2% in 2023. Mogelijk heeft dit te maken met het verbod op de verkoop en het bezit van lachgas en meer bewustzijn over de fysieke gevolgen van het gebruik ervan, aldus Trimbos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *