Press ESC to close

Eén op de vijf mensen ging in 2023 niet op vakantie: CBS

Eén op de vijf mensen in Nederland ging vorig jaar niet op vakantie, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.

De voornaamste reden was de voorkeur om thuis te blijven, constateert het CBS. Tot de homeboden behoren vooral mensen tussen de 45 en 65 jaar.

Andere redenen waren onder meer een slechte gezondheid en financiële problemen. Van de respondenten in de laagste inkomensklasse bleef 38% thuis, tegenover slechts 8% onder de welgestelden.

Ook een gebrek aan tijd, studie of gezinsverplichtingen werden genoemd. Ongeveer 40% van de 75-plussers gaat niet op vakantie, tegenover 12% van de jongeren tussen 15 en 25 jaar.

Van de mensen die wel hun koffers hebben gepakt, hield een derde de extreme weersomstandigheden in de gaten, constateert het Nederlandse bureau voor toerisme en congressen NBTC.

“Mensen zijn eerder geneigd om te kiezen voor een staycation of naar meer noordelijke landen te gaan in plaats van naar Zuid-Europa, uit angst om in een bosbrand terecht te komen”, zegt NBTC-directeur Jos Vranken tegen de NOS. Juli en augustus worden minder populair, zei Vranken, terwijl meer mensen in mei, juni en september er even tussenuit willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *