Press ESC to close

Eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van de christelijke SGP-partij treedt af

De eerste vrouw die een uitvoerende functie in de lokale overheid op zich neemt voor de orthodox-christelijke partij SGP is afgetreden nadat ze de planningsregels had overtreden.

Paula Schot trad af aan de vooravond van een raadsdebat in Schouwen-Duivenland, Zeeland, over de renovatie van een pand dat zij samen met haar man in 2021 kocht.

Het echtpaar bleek de regels ter bescherming van monumentale panden te hebben overtreden en illegaal asbest te hebben verwijderd. De gemeente verbood verdere renovaties en legde een voorwaardelijke boete op van € 10.000,- telkens wanneer zij het bevel overtraden.

De 30-jarige Schot zei dat ze “absoluut ontdaan was dat het zo moest eindigen”, maar een debat over haar standpunt was zinloos. “De afgelopen dagen merk ik dat mensen hun conclusies al hebben getrokken.”

Ze haalde in 2020 het nieuws toen ze door de traditionalistische SGP werd benoemd tot wethouder in Schouwen-Duiveland voor een brede portefeuille onder meer onderwijs, jeugdbeleid en waterbeheer.

Twee jaar eerder werd ze pas de tweede vrouw die bovenaan de lijst van verkiezingskandidaten stond toen ze zich kandidaat stelde voor de gemeenteraad van Amsterdam, maar slaagde er niet in een zetel te bemachtigen.

De SGP verbood vrouwen tientallen jaren lang partijlid te worden of zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen, met het argument dat dit volgens de Bijbel een ongeschikte plek voor hen was.

Maar de partij, die drie zetels in het parlement heeft, werd gedwongen vrouwelijke leden en kandidaten toe te laten nadat zij in 2006 een zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had verloren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *