Press ESC to close

Eneco gaat voor zonnepanelentarieven; Vattenfall, Essent volgt

Energiereuzen Vattenfall en Essent staan ​​op het punt Eneco te volgen en een vorm van vergoedingenstructuur in te voeren voor gebruikers van zonnepanelen die elektriciteit terugleveren aan het landelijke elektriciteitsnet.

Beide firma’s hebben tegen het AD gezegd dat ze zoeken naar een manier om “de kosten eerlijk te verdelen” en dat alle opties nog open liggen. Alle drie de bedrijven hebben ongeveer twee miljoen klanten.

Eneco zei eerder deze week dat haar zonnepanelenklanten 11,5 cent per kWh moeten betalen om overtollige elektriciteit terug te leveren, maar die elektriciteit in andere periodes gratis kunnen gebruiken. Door eigenaren van zonnepanelen in rekening te brengen, kunnen de rekeningen voor alle klanten omlaag gaan, aldus Eneco.

“Bijna alle energieleveranciers leggen inmiddels vergoedingen op aan huishoudens die zonne-energie terugleveren aan het elektriciteitsnet”, zegt Koen Kuijper van vergelijkingswebsite Energievergelijk.

‘Slechts een kleine minderheid doet dat nog niet’, zei hij. “De kosten die in rekening worden gebracht kunnen ook aanzienlijk variëren tussen aanbieders, dus mensen moeten prijzen en tarieven zorgvuldig vergelijken om er zeker van te zijn dat ze de best mogelijke deal krijgen.”

De Nederlandse consumenten- en marktautoriteit ACM zei eerder dit jaar dat energiebedrijven enkele honderden euro’s per klant per jaar moeten betalen om hun overtollige elektriciteit te verwerken en te verrekenen met het reguliere verbruik.

Nu steeds meer mensen zonnepanelen hebben, wordt het een serieuze kostenpost, aldus de ACM. Bovendien is de manier waarop consumenten de overtollige elektriciteit die in de zomer wordt geproduceerd, kunnen compenseren met de donkere maanden, ook een financiële en ecologische kwestie, aangezien de kans groter is dat elektriciteit in de winter wordt opgewekt met fossiele brandstoffen.

De ACM is van plan later deze maand een gedetailleerd rapport te publiceren over de impact van zonnepanelentarieven.

Volgens netbeheerder Netbeheer Nederland heeft inmiddels bijna één op de drie Nederlandse huishoudens zonnepanelen op het dak. In totaal hebben Nederlandse woningen nu 2,6 miljoen panelen, een stijging van 600.000 ten opzichte van een jaar geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *