Press ESC to close

Er is een oorlog gaande, maar niemand kan het zien: een echte thriller

Spionnen, hacking en verhulde bedreigingen. Uitstapjes naar het Rode Plein. Veilige huizen in Brazilië. Belgische kantoorgebouwen zonder ramen. Je zou denken dat dit de nieuwste roman van Dan Brown is, maar in plaats daarvan is het een verkenning van de digitale onderwereld van een van de beste onderzoeksjournalisten van Nederland.

Er is een oorlog gaande, maar niemand kan het zien Het is oorlog maar niemand die het ziet) begint in 2015, wanneer auteur Huib Modderkolk een ontmoeting beschrijft tussen premier Mark Rutte en zijn inlichtingenchefs. Russische hackers hebben een server in Meppel, een klein stadje in Drenthe, aangevallen.

Vanuit Den Haag reist Modderkolk naar Brazilië om de bestanden te bekijken die Edward Snowden van de CIA heeft gekopieerd. Op Schiphol ontmoet hij een ‘lange, blonde’ bron. Hij reist naar Rusland om hackers te ontmoeten. De afgelopen tien jaar heeft Modderkolk veiligheidskwesties voor de Volkskrant onderzocht en een groot deel van zijn boek is op die berichtgeving gebaseerd.

Het werk is een chronologisch vervolg op de belangrijkste digitale verhalen van de afgelopen tien jaar, van Wikileaks tot drone-aanvallen tot de hack van de NHS in 2017. Het neemt de lezer mee hoe kwetsbaar we zijn, hoe agressief regeringen digitale methoden gebruiken om burgers te volgen en hoe diezelfde regeringen door (soms) tieners met de voeten worden getreden.

Voorafgaand aan de publicatie heeft de Nederlandse veiligheidsdienst AVID Modderkolk aangeklaagd om te voorkomen dat informatie in het boek openbaar zou worden. Hij won uiteindelijk.

Uitgegeven in 2019 in het Nederlands, de Engelse versie verscheen in 2021 en de vertaling laat veel te wensen over. De zinnen voelen soms alsof ze letterlijk vertaald zijn, waarbij zinsdelen op de verkeerde plaats terechtkomen. Er zijn enkele creatieve interpunctie- en woordkeuzes die niet helemaal correct klinken.

Het boek opent met een uitgebreide metafoor over bodemdaling. Hoewel het verdwijnen van land een nuttige analogie kan zijn voor de Nederlanders, wordt deze ervaring niet universeel gevoeld en gebruikten de meeste landen het land dat ze hadden in plaats van land te creëren waar het voorheen niet bestond. In een online recensie wordt de vraag gesteld: “Is heel Nederland een zinkgat?”

Modderkolk heeft alle grote prijzen in de Nederlandse journalistiek mee naar huis genomen. Hij won De Tegel in 2017 voor een interview met voormalig PVV-woordvoerder Michael Heemels. In 2020 won hij De Loep voor een verhaal over Russische invloed in het MH17-onderzoek en in 2022 ontving hij de Nieuwspoortprijs voor het Vrije Woord.

Het onderwerp is interessant en de schrijfstijl is voortreffelijk. Zelfs de middelmatige vertaling mag je er niet van weerhouden het te lezen.

U kunt uw exemplaar van There A War Going On But No One Can See It verkrijgen bij het American Book Center.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *