Press ESC to close

Europese Commissie lanceert actie tegen ‘greenwashing’ van luchtvaartmaatschappijen

De Europese Commissie en de consumentenautoriteiten van de EU hebben twintig luchtvaartmaatschappijen die in de EU actief zijn, aangeschreven met het verzoek om “verschillende soorten” van “misleidende groene claims” aan te pakken die zijn gemaakt om consumenten aan te spreken, en hen dertig dagen de tijd te geven om aan te geven hoe zij hun praktijken in de praktijk zullen brengen. in lijn met het EU-recht.

De actie was het gevolg van een klacht van de Europese consumentenorganisatie BEUC en haar ledengroepen tegen klimaatgerelateerde vluchtcompensatieregelingen.

Het komt ook slechts een paar weken nadat rechters in Amsterdam zeiden dat KLM consumenten had misleid door vage groene claims te maken in advertenties in een rechtszaak aangespannen door milieugroep Fossielvrij NL.

De commissie heeft de lijst met luchtvaartmaatschappijen waarop de actie betrekking heeft niet bekendgemaakt vanwege de ‘voorlopige fase van het onderzoek’, maar de BEUC-klacht was aanvankelijk gericht tegen KLM, samen met Air Baltic, Air Dolomiti, Air France, Austrian, Brussels Airlines, Eurowings, Finnair, Lufthansa, Noors, Ryanair, SAS, Swiss, TAP, Volotea, Vueling en Wizz Air.

De brieven zijn gecoördineerd met het netwerk van consumentenbeschermingssamenwerkingsautoriteiten (CPC), mede geleid door de Nederlandse consumentenwaakhond ACM, die verantwoordelijk is voor de handhaving van het EU-consumentenrecht en actie kan ondernemen op EU-niveau.

Het CPC-netwerk zet vraagtekens bij de beweringen van luchtvaartmaatschappijen “dat de CO2-uitstoot veroorzaakt door een vlucht zou kunnen worden gecompenseerd door klimaatprojecten of door het gebruik van duurzame brandstoffen, waaraan de consumenten zouden kunnen bijdragen door extra vergoedingen te betalen.”

Andere beweringen die in de schijnwerpers staan, betreffen het gebruik van de termen ‘groen’, ‘duurzaam’ of ‘verantwoordelijk’ in absolute zin; de presentatie van CO2-emissiecalculators en CO2-prestatievergelijkingen; en het vooruitzicht op toekomstige milieuprestaties, inclusief een netto nuluitstoot van broeikasgassen, zonder duidelijke en geverifieerde doelstellingen.

Deze beweringen zouden misleidend kunnen zijn omdat ze niet kunnen worden bewezen op basis van ‘goed wetenschappelijk bewijs’, beweren de consumentenautoriteiten.

“Steeds meer reizigers geven om hun ecologische voetafdruk en kiezen voor producten en diensten met betere milieuprestaties. Ze verdienen nauwkeurige en wetenschappelijke antwoorden, en geen vage of valse beweringen”, aldus vicevoorzitter van de commissie, Věra Jourová.

Luchtvaartmaatschappijen hebben nu dertig dagen de tijd om aan te geven hoe zij de zorgen willen oplossen. De commissie zal er dan op moeten toezien dat zij actie onderneemt, anders kunnen de CPC-autoriteiten sancties opleggen.

“Het feit dat de Europese consumentenbeschermingsautoriteiten luchtvaartmaatschappijen oproepen om actie te ondernemen toont aan dat er een wind van verandering waait”, aldus BEUC’s directeur-generaal Monique Goyens.

Zeer vervuilend

“Greenwashing is niet langer acceptabel, en het feit dat de luchtvaart een van de meest vervuilende sectoren is, maakt het nog ondraaglijker. Het huidige harde optreden tegen greenwashing is bemoedigend in een tijd waarin van consumenten wordt verwacht dat ze overstappen op een duurzamere levensstijl.”

Vorig jaar heeft de Europese Commissie nieuwe regels voorgesteld om misleidende groene definities aan te pakken, zodat consumenten beter kunnen begrijpen hoe ‘duurzaam’ de producten en diensten zijn die zij kopen.

Het Europees Parlement en de Raad zijn echter nog niet begonnen met de onderhandelingen over de definitieve tekst en het dossier zal na de Europese verkiezingen worden afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *