Press ESC to close

Even de moties doornemen: CDA-leider wil ‘show’-stemmen schrappen

Christen-democratische leider Henri Bontenbal heeft opgeroepen het aantal moties dat aan het parlement wordt voorgelegd te halveren door de partijen te beperken tot twee per debat.

Bontenbal zei dat parlementaire moties een ‘bot’ instrument aan het worden zijn, waarbij partijen ze gebruiken om punten te scoren op sociale media in plaats van echte wetswijzigingen door te voeren.

Hij was vooral kritisch over moties die niet begroot waren of onnodig in detail gingen. “Ze worden vaak gebruikt om hun kiezers te laten zien: kijk eens wat goed we doen”, zegt Bontenbal tegen de NOS.

Volgens het CDA-plan zouden partijen bovendien beperkt zijn tot 150 moties per jaar plus het aantal zetels dat zij bekleden. De PVV zou het recht hebben om 187 moties aan het parlement voor te leggen, terwijl JA21, de kleinste partij, een maximum van 151 zou krijgen.

In 2022 zijn circa 5.000 moties aan de Tweede Kamer voorgelegd, twee keer zoveel als in 2012. De helft daarvan werd verworpen.

De belangrijkste moties zijn de moties die door parlementsleden worden aangenomen, ondanks dat het kabinet zich daartegen verzet, dat doorgaans een meerderheid in het parlement heeft. In 2022 waren er ongeveer 100 stemmen tegen de regering.

Bontenbal gaf toe dat zijn eigen partij, die in 2022 zo’n 300 moties indiende, meer terughoudendheid moest betrachten. ‘Oefen wat je preekt’, zei hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *