Press ESC to close

Extreemrechts Nederlands parlementslid krijgt taakstraf wegens aanzetten tot geweld

Een parlementslid van extreemrechts Nederlands, het pro-Poetin Forum voor Democratie, heeft een taakstraf van 200 uur gekregen omdat hij mensen heeft aangezet tot gewelddadige actie tegen de regering.

Gideon van Meijeren, een van de drie Forum-parlementariërs, werd voor de rechter gedaagd op twee aanklachten die verband hielden met de boerenprotesten in 2022, en werd op beide punten schuldig bevonden.

Bij één incident vertelde hij a boeren rally in juli 2022 dat het zo is legaal om geweld te gebruiken tegen de regering in bepaalde omstandigheden, in verwijzing naar verplichte opkoop van boerderijen.

In november gaf hij een interview op een Belgisch YouTube-kanaal waarin hij zei dat hij droomde van een ‘fluwelen revolutie’, waarbij een menigte naar het parlementsgebouw in Den Haag marcheerde en zei: ‘We gaan niet weg voordat de regering weg is. ”

Volgens de rechtbank heeft Van Meijeren zijn uitspraken ‘opzettelijk afgestemd op zijn toch al onrustige toehoorders, met als doel die onrust aan te wakkeren, wat zou leiden tot geweld tegen de autoriteiten.’

Maar Van Meijeren heeft als Kamerlid ook bepaalde verantwoordelijkheden, aldus de rechtbank, omdat zijn opvattingen impact hebben. “Als parlementslid zei de verdachte dat ontevreden boeren de mogelijkheid hadden om gewelddadig te protesteren tegen de regering”, aldus de rechtbank.

“Hij deed dit tegen een achtergrond van anti-regeringssentiment in Nederland als gevolg van de coronamaatregelen en, op grotere schaal, pogingen om regimes in de VS en Sri Lanka omver te werpen.”

Van Meijeren zei tijdens de rechtszitting dat hij tegen geweld was en dat zijn woorden meer een oproep waren tot ‘geweldvrij verzet’.

Eerdere zinnen

In maart 2023 kreeg Van Meijeren een taakstraf van 60 uur opgelegd omdat hij tweemaal met zijn scooter door de straten van Den Haag had gereden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd.

Hij was van hem ontdaan licentie voor negen maanden in december 2021 voor het weigeren van een ademtest toen de politie hem benaderde toen hij in zijn auto het parlementscomplex verliet. Van Meijeren ontkende dat hij had gedronken en hield vol dat hij geheelonthouder was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *