Press ESC to close

Extreemrechtse ministers beloven zich te ‘dragen’ in nieuw Nederlands kabinet

Twee ministers van de extreemrechtse PVV in het volgende Nederlandse kabinet hebben gezegd dat ze zich anders zullen gedragen in de regering en hebben beloofd het regeerakkoord te zullen handhaven.

Senior leden van andere partijen in de nieuwe coalitie hebben gezegd bezorgd te zijn over eerdere opmerkingen van Marjolein Faber en Reinette Klever en hebben er openlijk aan getwijfeld of zij en anderen in staat zijn hun nieuwe baan te vervullen.

Faber wordt minister van Asiel en Vluchtelingen in de vierpartijencoalitie. Ze werd door aftredend premier Mark Rutte in een Senaatsdebat over immigratie in 2020 berispt vanwege het gebruik van de term ‘omvolking’ of bevolkingsvervanging, waarvan Rutte opmerkte dat deze is afgeleid van de nazi-term Umvolkung.

Faber heeft ook het verband tussen industriële emissies en klimaatverandering betwist en weigerde een valse claim over de etnische afkomst van een mesaanvaller in Groningen in te trekken.

Ze zei dinsdag vóór een ontmoeting met coalitieonderhandelaar Richard van Zwol en volgende premier Dick Schoof dat ze niet over het verleden wilde harken, maar dat ze zich als minister zou gedragen ‘zoals een minister hoort’.

In plaats daarvan, zo zei de hardliner, wilde ze haar energie sparen voor de taken die voor haar lagen, ‘door een harde asielstrategie op te zetten’.

Grillen door Kamerleden

Alle nieuwe ministers hebben deze week een ontmoeting gehad met Van Zwol en Schoof voordat de parlementaire hoorzittingen donderdag beginnen, waar ze door Kamerleden zullen worden gegrild. Het nieuwe kabinet zal na de beëdiging op 2 juli met de koning poseren op de trappen van paleis Huis ten Bosch.

Vorige week voerden de coalitiepartners crisisgesprekken nadat VVD-leider Dilan Yesilgöz haar zorgen over Faber uitte. Yesilgöz zegt inmiddels de keuze van de PVV te hebben geaccepteerd en het is aan haar en partijleider Geert Wilders “om te laten zien hoe ze er in de praktijk voorstaan”.

“Ik heb mijn zorgen geuit. Het is nu aan de heer Wilders en mevrouw Faber om in actie te komen”, zei ze. Ook diverse prominente VVD-leden hebben hun zorgen geuit over de PVV-ministers en of zij wel daartoe in staat zijn.

Faber heeft een moeilijke klus voor de boeg en haar eerste taak is wellicht het aanpakken van het tekort aan bedden voor vluchtelingen die de komende weken in Nederland aankomen.

Die situatie is nog verergerd door het besluit van de nieuwe regering om de lokale autoriteiten niet te dwingen hun deel van de nieuwkomers op te vangen, wat betekent dat ze weinig prikkels hebben om huisvesting te bedenken voor asielzoekers die aankomen in de toch al overvolle opvang van Ter Apel. centrum.

“Doe mijn best”

Ook een tweede omstreden PVV-minister, Reinette Klever, heeft gezegd “mijn uiterste best te zullen doen” om zich aan de afspraken uit het regeerakkoord te houden.

Voordat ze werd benoemd tot minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp zei ze dat het hulpbudget helemaal moet worden geschrapt. Ook is ze medeoprichter van de extreemrechtse omroep Ongehoord Nederland (ON), die complottheorieën verspreidt en een boete heeft gekregen voor het verstrekken van nepnieuws.

Een derde PVV-minister, Dirk Beljaarts, die op het punt staat de functie van Economische Zaken over te nemen, heeft tegen verslaggevers gezegd dat hij het proces is gestart om afstand te doen van zijn Hongaarse nationaliteit. Beljaarts heeft een Hongaarse moeder en was tot aan zijn benoeming tot minister honorair consul van Hongarije.

Dubbele nationaliteit

Beljaarts, een voormalige hotelier, zei dat zijn beslissing hem in staat zou stellen zich “te concentreren op het werk dat voor hem ligt” en dat het niets te maken heeft met Wilders’ uitgesproken verzet tegen de dubbele nationaliteit. Tot voor kort zei Wilders dat hij het stemrecht van mensen met een dubbele nationaliteit wilde afschaffen, en de plannen van de nieuwe coalitie omvatten nog steeds maatregelen om dit onmogelijk te maken.

Ook het besluit van Wilders om de nieuwe minister van Volksgezondheid Fleur Agema tot vice-premier te benoemen heeft de wenkbrauwen doen fronsen. Voormalig VVD-Kamerlid Ton Elias zei tegen de Volkskrant dat zij de taak niet aankan.

“Als de premier in het buitenland is en er vindt een kaping plaats of MH17 wordt neergeschoten, dan zal Agema de eerste vervanger zijn”, zei hij. “We krijgen een vice-premier die het niet kan. Ze is totaal ongeschikt voor de taak en daar zijn de PVV-aanhangers het mee eens.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *