Press ESC to close

Faber wordt minister van Asiel, daarover zijn partijen het na crisisgesprekken eens

Een extreemrechts Kamerlid dat is genomineerd voor de rol van minister van Asiel en Migratie in het nieuwe Nederlandse kabinet zal op de lijst van potentiële leden blijven staan, ondanks vragen over haar geschiktheid, vertelde kabinetsonderhandelaar Richard van Zwol vrijdagavond aan verslaggevers.

PVV-parlementariër Marjolein Faber was Geert Wilders’ tweede keus voor de functie nadat zijn eerste genomineerde, de in Israël geboren Gidi Markusower, niet door de veiligheidscontrole kwam.

Vrijdagochtend zei VVD-leider Dilan Yesilgöz dat ze twijfels had over de nominatie van Faber, gezien haar eerdere publieke opmerkingen en haar “toon en houding”.

Die uitspraak leidde tot crisisgesprekken tussen de vierpartijleider Van Zwol En de volgende premier Dick Schoof vrijdagmiddag laat.

Faber staat bekend als een hardliner op het gebied van asiel, weigerde toe te geven dat ze ongelijk had over de etniciteit van een verdachte van een steekpartij, en heeft haar collega’s in de provinciale overheid ‘nep’ genoemd.

Faber zei in een sociale media bericht dat zij de commotie over enkele van haar eerdere uitspraken ‘begreep’, en benadrukte dat zij zich als minister aan het regeerakkoord zou houden en de rechtsstaat zou respecteren.

Na de bijeenkomst vertelde Van Zwol aan verslaggevers dat politieke partijen “altijd” opmerkingen hebben over andere genomineerden en zei dat de vier partijleiders de tijd hadden genomen om de zaak grondig door te nemen.

Faber was goed doorgelicht en er waren geen belemmeringen voor haar kandidatuur, aldus Van Zwol.

NOS-verslaggever Albert Bos zei dat de VVD het protest niet had aangedurfd, maar zowel Wilders als Faber een waarschuwingsschot had gegeven. De hele affaire is een “teken van hoe de partijen zich tot elkaar verhouden en het onderliggende vertrouwen”, zei hij. “En het echte werk moet nog beginnen.”

Oppositie

Kamerleden van de oppositie hebben ook vraagtekens gezet bij de aanvaarding door de VVD en de NSC van Markuszower en Reinette Klever, naar voren gebracht door de PVV als minister van Hulp toen zij opriep tot sluiting van de afdeling. Klever is ook oprichter van de extreemrechtse omroep ON boete gekregen voor het verspreiden van nepnieuws.

Frans Timmermans, leider van de alliantie GroenLinks-PvdA, zei op sociale media dat Wilders “blunder na blunder” had gemaakt.

“En keer op keer is de stilte van de VVD en de NSC oorverdovend”, zei hij. “Beschaamd, of is dit de nieuwe bestuurscultuur?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *