Press ESC to close

FvD-Kamerlid riskeert 200 uur taakstraf wegens opruiing

Een Kamerlid van het extreemrechtse Forum voor Democratie zou een taakstraf van 200 uur moeten krijgen voor twee gevallen van aanzetten tot geweld, zegt het Openbaar Ministerie dinsdag.

Gideon van Meijeren, sinds 2021 Kamerlid voor de partij, wordt vervolgd voor twee uitlatingen tijdens de boerenprotesten van 2022.

Bij één incident vertelde hij tijdens een boerenbijeenkomst in juli 2022 dat het onder bepaalde omstandigheden legaal is om geweld tegen de regering te gebruiken, in een verwijzing naar verplichte opkoop van boerderijen.

In november gaf hij een interview op een Belgisch YouTube-kanaal waarin hij zei dat hij droomde van een ‘fluwelen revolutie’, waarbij een menigte naar het parlementsgebouw in Den Haag marcheerde en zei: ‘We gaan niet weg voordat de regering weg is. ”

Van Meijeren vertelde de rechtbank dat hij niet aanzette tot geweld en dat zijn woorden eerder een oproep waren tot ‘geweldvrij verzet’.

De officier van justitie was het daar niet mee eens en stelde dat Van Meijeren inspeelde op het anti-overheidssentiment in de toenmalige samenleving vanwege de coronamaatregelen en de stikstofproblematiek.

Eerdere zinnen

Het is niet de eerste keer dat Van Meijeren met de wet in aanraking komt. In maart 2023 kreeg hij een taakstraf van 60 uur opgelegd omdat hij tweemaal met zijn scooter door de straten van Den Haag had gereden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd.

In december 2021 werd hem zijn rijbewijs voor negen maanden ontnomen omdat hij een ademtest weigerde toen de politie hem benaderde toen hij in zijn auto het parlementscomplex verliet. Van Meijeren ontkende dat hij had gedronken en hield vol dat hij geheelonthouder was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *