Press ESC to close

Geen nieuw geld voor UNRWA, zeggen Nederlanders na rapport Colonna

De Nederlandse regering heeft besloten geen nieuwe financiële steun te verlenen aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA, maar sluit dit in de toekomst niet uit, zo heeft minister van Hulp Liesje Schreinemacher in een briefing aan het parlement gezegd.

Voordat er aanvullende financiering beschikbaar wordt gesteld, moet het agentschap aanbevelingen opvolgen om ervoor te zorgen dat het op een neutrale manier opereert, vertelde Schreinemacher aan de parlementsleden.

De aanbevelingen staan ​​in een rapport van de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna. Ze werd in februari aangesteld om het agentschap te onderzoeken nadat Israël beweerde dat ten minste twaalf van zijn stafmedewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanvallen op Israël afgelopen oktober.

Het kabinet stemde er in januari mee in geen financiering meer te verstrekken aan de UNRWA totdat er duidelijkheid is over de beschuldigingen. Het besluit was grotendeels symbolisch, aangezien het geld voor 2024 al was betaald.

Australië, Canada, Zweden En Japan heeft sindsdien hun financiering hersteld na de publicatie van het rapport, waarin staat dat Israël geen goed bewijs heeft geleverd voor zijn beweringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *