Press ESC to close

Geheime Amsterdamse kerk opgenomen op EU-erfgoedlijst

Amsterdams museum Ons’ Lieve Heer op Solder (onze lieve heer op zolder), een voormalige geheime kerk op de rosse buurt, is opgenomen op de officiële Europese cultureel erfgoedlijst.

Ons’ Lieve Heer op Solder is een katholieke kerk die haar 500 man sterke kudde in het protestantse Amsterdam kon blijven dienen. Dit kwam doordat de autoriteiten een oogje dichtknepen voor het voortduren van het katholicisme, zolang het niet al te zichtbaar was.

De kerk, verborgen in de bovenste verdiepingen van een koopmanswoning aan de Oudezijds Voorburgwal, is volgens de Europese Commissie een symbool van de 17e-eeuwse godsdienstvrijheid in Europa.

“Vrijheid van gedachte, geweten en religie staan ​​centraal in het Europese idee van de rechtsstaat…. Europa heeft een lange geschiedenis van religieuze conflicten, waarvan de vele voorbeelden van verborgen gebedshuizen getuigen”, aldus de commissie.

De kerk is de vijfde Nederlandse vermelding op de EU-lijst. De anderen zijn het Vredespaleis in Den Haag, Kamp Westerbork, het Verdrag van Maastricht en de Koloniën van Weldadigheid, of kolonies van welwillendheid in Groningen en Drenthe.

De EU-lijst werd in 2013 opgesteld en sites worden geselecteerd op basis van hun “symbolische waarde, de rol die ze hebben gespeeld in de Europese geschiedenis en de activiteiten die ze aanbieden”. De lijst bevat momenteel 67 locaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *