Press ESC to close

Gelderland staat ‘professionals’ toe paintballen op wolven te schieten

De provincie Gelderland heeft toestemming gegeven om paintballs te gebruiken om een ​​wolf op de Veluwe af te schrikken die zijn natuurlijke angst voor mensen heeft verloren.

De vergunning is de nieuwste stap in een langdurige impasse tussen provinciale autoriteiten en natuurbeschermers, die beweren dat het echte probleem is dat toeristen voedsel gebruiken om de wolven dichtbij genoeg te lokken om gefotografeerd te worden.

De vergunning, die 18 maanden geldig is, staat toe dat paintballs worden gebruikt om de wolf weg te jagen, maar alleen door getrainde professionals die een band hebben met het gebied en snel ter plaatse kunnen zijn.

Het doel is om de angst van de wolf voor mensen te herstellen door de pellets af te vuren wanneer er mensen in de buurt zijn. De paintballs zullen kleurloos zijn, zodat de vlek er niet voor zorgt dat de wolf door zijn roedel wordt afgewezen.

Eerdere pogingen om paintballgeweren te gebruiken tegen wolven in het nationale park mislukten toen natuurbeschermingsorganisatie Faunabescherming de redenering van de provincie voor de rechtbank aanvechtte.

Rechters waren het erover eens dat de provincie niet sterk genoeg had gepleit voor het gebruik van paintballs tegen de wolven, maar keurde de vergunning later goed nadat de regionale overheid opdracht had gegeven voor een onderzoek door een deskundige op het gebied van wolvengedrag.

Faunabescherming heeft gezegd de provincie opnieuw voor de rechter te zullen dagen, met het argument dat de EU-regels verbieden dat wolven in hun leefgebied worden verstoord. Ook wordt een uitspraak gevraagd van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *