Press ESC to close

Geneesmiddelentransporten naar NL zijn in de eerste helft van 2024 bijna gehalveerd

De drugsvangsten in zeehavens zijn de afgelopen zes maanden gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar dankzij een betere samenwerking, zo blijkt uit de laatste cijfers van de douanediensten.

Vooral de cocaïnevangsten daalden van 28 ton in de eerste helft van 2023 naar 16 ton tot nu toe dit jaar.

De daling is aanzienlijk, hoewel de hoeveelheid cocaïne die dit land binnenkomt nog steeds toeneemt. Vorig jaar nam de haven- en luchthavengrenspolitie bijna 60 ton cocaïne in beslag, vergeleken met 51 ton het jaar daarvoor.

De daling van de drugssmokkel via zeehavens weerspiegelt een betere samenwerking met rederijen, haventerminals en de Latijns-Amerikaanse landen van waaruit de drugs worden geëxporteerd. Ook de douane maakt gebruik van scanners, drones en AI om de drugs op te sporen.

Betere controles hebben de havens minder aantrekkelijk gemaakt voor bendes, die nu kiezen voor Zuid-Europese routes, aldus de douane.

Uit de cijfers blijkt een toename van de vangsten van andere drugs. Douanebeambten hebben in de eerste helft van dit jaar zo’n 367 kg heroïne in beslag genomen, vergeleken met 5 kg vorig jaar. Er werd 1120 kg qat aangetroffen, ongeveer drie keer zoveel als vorig jaar.

De hoeveelheid cocaïne die op luchthavens werd onderschept, steeg met 40 kg tot ongeveer 720 kg, waarvan ongeveer 60 kg afkomstig was uit Canada, dat mogelijk een geprefereerde doorvoerhaven is geworden.

Ook komen er minder medicijnen per post het land binnen. In de eerste zes maanden van 2024 zijn zo’n 9.000 pakketten met drugs als xtc, MDMA, LSD en amfetamines opgespoord, een daling van 3.300 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De daling is vooral te danken aan het Hit and Run Post Team, een drugsbestrijdings-joint venture van Post NL, politie, douane en het Openbaar Ministerie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *