Press ESC to close

Gewapende overvallers die slachtoffers terroriseerden, kregen een gevangenisstraf van maximaal 29 jaar

Een bende die een reeks gewelddadige gewapende overvallen pleegde in de noordoostelijke hoek van Nederland, heeft gevangenisstraffen tot 29 jaar gekregen.

Een 72-jarige man werd in zijn huis doodgeschoten toen de mannen inbraken en contant geld en waardevolle spullen eisten. Andere slachtoffers werden geslagen met koevoeten en een hamer, terwijl bij een ander een heet strijkijzer tegen zijn arm werd gedrukt.

De zes mannen, tussen de 27 en 39 jaar oud, braken de huizen van zeven mensen binnen en vielen een benzinestation binnen op zoek naar sigaretten tijdens de misdaadgolf in een gebied dat zich uitstrekte van Hoorn tot Alkmaar in 2020 en 2021.

Rechters van de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol zeiden dat ze “nog nooit zo’n bende waren tegengekomen” en omschrijven het geweld als “in de absoluut hoogste categorie”.

Aanklagers zeiden dat de levens van de slachtoffers door de ervaring in duigen waren gevallen. “Er zijn slachtoffers die nog steeds elke nacht in een gebarricadeerde paniekkamer slapen en niet naar buiten durven”, zegt een officier van justitie.

De langste straf van 29 jaar werd opgelegd aan de 31-jarige Glenn V., terwijl drie mannen die samen met V. de ‘harde kern’ van de bende vormden, gevangenisstraffen kregen tussen de 20 en 27 jaar.

Twee mannen die bij een van de overvallen betrokken waren, kregen straffen van respectievelijk zes en een half jaar, drie jaar en negen maanden. De mannen moesten ook een schadevergoeding betalen aan een aantal van hun slachtoffers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *