Press ESC to close

Goede doelen lijden onder het feit dat bedrijven de touwtjes in handen hebben

Nederlanders gaven in 2022 aanzienlijk minder uit aan goede doelen en dat komt vooral door het bedrijfsleven, zo blijkt uit een nieuw rapport van onderzoekers van de VU.

In totaal besteedt Nederland slechts 0,62% van het bbp aan goede doelen, het laagste niveau ooit. Het is vooral de schuld van het bedrijfsleven; zij hebben de begrotingen met zo’n 20% aangescherpt vergeleken met het pandemiejaar 2020.

“Het is duidelijk dat bedrijven, vooral financieel, een stuk minder hebben bijgedragen”, zegt medeauteur van het rapport, hoogleraar filantropie René Bekkers, tegen het Financieele Dagblad.

Het aantal bedrijven dat een bijdrage leverde daalde, zo bleek uit het tweejaarlijkse onderzoek, en ongeveer 61% van de bedrijven droeg helemaal niet bij aan goede doelen.

In 2022 ging in totaal €5,3 miljard naar goede doelen in de vorm van geld of goederen, vergeleken met €5,6 miljard in 2020, oftewel 0,7% van het bbp.

Huishoudens zijn genereuzer geweest, zo ontdekten de onderzoekers, waarbij de giften stegen van 2,1 miljard euro in 2020 naar 2,2 miljoen euro in 2022, als resultaat van een campagne voor Oekraïne die 184 miljoen euro opbracht. Door de impact van de inflatie hebben huishoudens echter ook minder bijgedragen dan in 2020.

De schijnbare onwil van bedrijven om aan goede doelen te geven is het meest opvallende resultaat van het onderzoek en kan te maken hebben met financiële onzekerheid in 2022 of stijgende inflatie, aldus de onderzoekers.

Er kunnen ook andere factoren een rol spelen, zoals een gebrek aan vertrouwen in de manier waarop liefdadigheidsinstellingen hun fondsen beheren. Bijna drie op de tien bedrijven waren kritisch over de manier waarop liefdadigheidsinstellingen werken, aldus het rapport, terwijl de helft klaagde over “verspilling van geld” en “ineffectiviteit”.

De komende jaren zullen uitwijzen of de neergang een trend of een tijdelijke dip is, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers wezen er ook op dat het geven van geld aan goede doelen vaak afhangt van één persoon in de organisatie. Bij zo’n 85% beslist de directeur of CEO en als die persoon het vertrouwen in de goede doelen verliest, kan de impact op de bereidheid om bij te dragen groot zijn, aldus de onderzoekers.

Gezondheid en sport

Hoewel slechts 39% van de bedrijven een bijdrage leverde aan goede doelen, vergeleken met 61% in 2020, gaven de bedrijven die wel goede doelen steunden genereus, vooral aan liefdadigheidsinstellingen op het gebied van de gezondheidszorg en de sport.

Bedrijven droegen ook bij door personeel beschikbaar te stellen om in bedrijfstijd deel te nemen aan sociale initiatieven. Volgens de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB is het vrijwilligerswerk voor het goede doel door medewerkers gestegen van 17% naar 29%.

Maar volgens Bekkers passen de projecten die bedrijven voorstellen niet altijd goed bij het personeel. Beter doordachte projecten zouden het enthousiasme van het personeel vergroten en effectiever zijn, zei hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *