Press ESC to close

Gokker verliest € 100.000,- verliest zaak tegen illegale exploitant

Een man die bijna €100.000 heeft verloren op een illegale goksite krijgt zijn geld niet terug, ondanks juridische precedenten die het tegendeel beweren.

De man beweerde dat goksite Bwin, die opereerde vanuit Malta, illegaal was in Nederland. De rechter bij de rechtbank Breda oordeelde echter dat de site weliswaar naar de letter van de wet illegaal was, maar dat de overheid in de praktijk de activiteiten ervan goedkeurde.

De uitspraak is in tegenspraak met die van een rechtbank in Almelo die vorige maand nog zei dat twee gokkers die honderdduizenden euro’s verloren voordat online gokken in 2021 legaal werd, hun geld terug moesten krijgen.

De rechter oordeelde in die zaak dat de betrokken operators, Bwin en Pokerstars, niet over een vergunning beschikten om op de Nederlandse markt te opereren en dat iedere overeenkomst tussen hen en de Nederlandse spelers derhalve nietig was.

In de zaak Breda heeft volgens de rechter de timing een rol gespeeld bij de beslissing. In 2015, toen de man zijn geld verloor, waren er al enkele regels voor illegale sites, bijvoorbeeld een verbod op de toevoeging .nl en het gebruik van het Nederlands. Bwin hield zich aan die regels en dat betekende dat de staat zijn activiteiten op Nederlands grondgebied goedkeurde, zei hij.

De gokker zei ook dat Bwin zijn zorgplicht jegens hem had verwaarloosd, maar de rechter zei dat de beslissing om online te gokken ook aan hem lag en dat hij een limiet had kunnen stellen aan zijn uitgaven.

De man moest ruim € 5.000,- aan proceskosten betalen.

Advocaat Benzi Loonstein, die ook betrokken was bij eerdere succesvolle zaken, noemt de uitspraak ‘verrassend’ omdat rechters tot nu toe in het voordeel van de eisers hebben beslist.

Het wordt tijd dat de Hoge Raad beslist hoe de wet geïnterpreteerd moet worden, zegt hij tegen Casinonieuws.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *