Press ESC to close

GroenLinks bevestigd als grootste partij na EU-exitpoll

De linkse alliantie GroenLinks-PvdA zal naar verwachting acht zetels in het Europees Parlement veroveren, waarmee het de grootste Nederlandse fractie in Brussel wordt, zo blijkt uit een bijgewerkte exitpoll van de NOS.

De extreemrechtse PVV, die getipt was om bovenaan de peilingen te komen, ligt op koers om zeven zetels te winnen, aldus de exitpoll.

De officiële Nederlandse uitslag wordt pas zondagavond gepubliceerd, nadat de stemming in de rest van de EU is afgelopen. De opkomst bedroeg bijna 47%, vijf procentpunt hoger dan in 2019.

De exitpoll, gebaseerd op een representatieve steekproef van stembureaus, heeft een foutmarge van één zetel, wat betekent dat de Nederlandse resultaten verre van zeker zijn gezien het aantal partijen dat naar verwachting één of geen zetels zal winnen.

Uit de peiling blijkt dat de VVD vier zetels gaat winnen, terwijl de christen-democraten en D66 het beide beter zullen doen dan voorspeld, met elk drie Europarlementariërs. De plattelandsgezinde BBB staat op twee zetels, terwijl vier partijen op koers liggen om één zetel te winnen: nieuwkomers NSC, plus de fundamentalistische protestantse SGP, de pro-dierlijke PvdD en Volt.

Maar de ChristenUnie, het Poetin-FvD en de SP zijn allemaal dicht bij één zetel, er kan nog zoveel veranderen, aldus de NOS.

De sterke prestaties van de PVV weerspiegelen hun grote overwinning bij de algemene verkiezingen van november, hoewel hun aandeel in de stemmen is gedaald van 25% naar 22%. De steun voor de linkse alliantie is gegroeid van ongeveer 16% in november naar 26% nu.

Ook de steun voor de VVD ligt in lijn met de prestaties van november 2023, maar de steun voor de nieuwe partijen NSC en BBB, die samen met Wilders en de VVD de nieuwe coalitieregering vormen, is gedaald. Vooral de NSC, die in november 13% steun had, is gedaald tot slechts 3%.

De PVV had in de nationale opiniepeilingen veel hoger gescoord, maar heeft het altijd moeilijk bij de Europese verkiezingen vanwege de traditioneel lage opkomst onder anti-EU-kiezers.

Commentatoren zeiden dat de resultaten van de Nederlandse Europese verkiezingen symbolisch belangrijk zijn in de nasleep van de nationale verkiezingen in november, aangezien de steun voor de nieuwe rechtse coalitie is afgenomen en vertaald in het nationale parlement, geen meerderheid zou kunnen vormen.

Nederland verkoos in 2019 26 parlementsleden en kreeg er drie zetels in het Europees Parlement bij toen Groot-Brittannië de EU verliet.

De NOS heeft de exitpoll bijgewerkt

GroenLinks-PvdA 8 (3+6)

PVV 7 ( 0 + 1 na Brexit)

VVD 4 (4 + 1 na Brexit)

CDA3 (4)

D66 3 (2)

BBB2 (0)

Volt 1 (0)

NSC 1 (0)

SGP 1 (1)

PvdD 1 (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *