Press ESC to close

GroenLinks’ Klaver veroordeelt het gebrek aan urgentie in de kabinetsbesprekingen

De vier partijen die momenteel in gesprek zijn over de vorming van een nieuwe regering tonen niet de ‘urgentie’ die nodig is om Nederland weer op het goede spoor te krijgen en moeten nadenken over opgeven. Dat zei voormalig GroenLinks-leider Jesse Klaver in een toespraak ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid op 1 mei.

Als ze blijven ‘aanmodderen’ wordt het tijd om te zeggen: ‘Laten we het maar doorgeven, want we komen nergens’, zei Klaver. “We zien verwoede pogingen om iets samen te stellen waarvan iedereen weet dat het vrij snel zal instorten als ze erin slagen een kabinet te vormen.”

Klaver sloot zich aan bij de opmerkingen van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans, die vorige maand zei dat als de PVV, VVD, NSC En BBB heeft op 1 juni nog geen akkoord bereikt, “ze moeten naar alternatieven zoeken, maar niet naar nieuwe verkiezingen”.

De GroenLinks-PvdA De alliantie kwam op de tweede plaats bij de algemene verkiezingen van november en zou de volgende zijn die zou proberen een regering te vormen als de huidige gesprekken op een mislukking uitlopen.

“Na een half jaar niets moet er iets gebeuren”, zegt Timmermans in een interview tegen het AD. “Je kunt mensen niet eeuwig laten wachten. De PVV, VVD, NSC En BBB trekt aan een dood paard.”

De onderhandelingen, die al vijf maanden aan de gang zijn, liggen momenteel stil vanwege de meivakantie, al zeggen de partijleiders dat ze achter de schermen praten.

Het onderhandelingsteam zal tegen 15 mei verslag uitbrengen aan het parlement en heeft gezegd dat het volgende week een cruciale tijd is waarin de partijen een aantal moeilijke beslissingen zullen moeten nemen.

In de tussentijd, krant Trouw heeft een redactioneel commentaar gepubliceerd waarin Geert Wilders, leider van de extreemrechtse PVV, wordt veroordeeld voor zijn deelname aan een ultraconservatieve conferentie in Hongarije vorige week.

“Alleenstaande, illegale mannen overspoelen Europa en vormen een gevaar voor onze vrouwen en dochters”, citeerde de krant Wilders. “Dit zijn de woorden van de man die premier van Nederland wil worden”, aldus de krant, die de media en politici opriep zijn ideeën niet te “normaliseren”.

“Maar wat zorgelijker is, is de stilte van de VVD, NSC En BBB over deze extreme opmerkingen over migratie”, aldus de krant. “Het is te hopen dat de formatiepartners de huidige pauze gebruiken om hun eigen conclusies te trekken over de PVV-leider.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *