Press ESC to close

GroenLinks-PvdA top Nederlandse EU-stemming, extreemrechtse PVV wint zes zetels

Als de politieke bedenken van het volgende Europese parlement kreeg zondagavond vorm, GroenLinks-PvdA alliantie werd bevestigd als het grootste Nederlandse contingent met de extreemrechtse PVV-poll op de tweede plaats, maar met één zetel minder dan voorspeld in de exitpoll van donderdag.

De officiële Nederlandse uitslag werd zondagavond bekendgemaakt, nadat om 23.00 uur het laatste stembureau in Italië was gesloten.

In Nederland heeft de linkse alliantie dat wel acht genomen van de 31 Nederlandse Kamerzetels, terwijl de PVV er zes won. De partij van Geert Wilders behaalde in 2019 geen zetels, hoewel het Eurosceptische Forum voor Democratie (FVD), dat inmiddels is zijn weggevaagd, nam er vier.

Bekijk hoe jouw regio heeft gestemd

Ondanks de toenemende steun voor extreemrechts stemde ongeveer tweederde van de Nederlanders op een partij die positief staat over de Europese samenwerking. D66 voegde tijdens de pan een zetel toe Europese partij Volt won twee zetels op EU-niveau.

In heel Europa als geheel zullen de Christen-Democraten (EVP) de grootste groep blijven, met vroege prognoses die hen 186 van de 720 zetels in het Europees Parlement opleveren, een stijging van 10, en de sociaal-democraten (S&D) op de tweede plaats. op 1335, zes lager. De liberalen (vernieuwen) en Groenen beiden zwaar verloren.

Bekijk de lopende telling van de Guardian

De extreemrechtse I&D-groep, waartoe ook de PVV en de RN van Marine Le Pen behoren, Zijn Er wordt verwacht dat hij 11 zetels zal behalen, wat het aantal op 60 brengt. De sterke stijging van de steun voor Le Pen, wiens partij naar verwachting ongeveer een derde van de stemmen zal winnen, was voor Emmanuel Macron ook aanleiding om nieuwe verkiezingen uitschrijven. In België slaagde het extreemrechtse Vlaams Belang er echter niet in om de verwachte doorbraak te realiseren.

De andere rechtse conservatieve groepering, de ECR, waartoe Fratelli d’Italia en de Poolse PiS behoren, zal naar verwachting slechts twee zetels winnen, op 71. Maar deze cijfers omvatten niet de Duitse AfD, die ongeveer 16% van de stemmen won, noch ver weg. -rechtse partijen in Hongarije en Slowakije, die allemaal niet-gebonden zijn.

Uitleg: Hoe het Europees Parlement werkt

In Nederland zijn de resultaten van de NSC van Pieter Omtzigt bijzonder slecht. De partij won in november bijna 13% van de stemmen, maar is nu gedaald naar 3,8%, waardoor ze nog maar één zetel in het Europees Parlement heeft. Volgens onderzoek van Ipsos I&O heeft 59% van de mensen die de partij steunden bij de nationale verkiezingen vorige week helemaal niet de moeite genomen om te stemmen.

De steun voor zowel de PVV als de VVD is afgenomen op November, waarbij de VVD een van de vijf zetels verloor, een gebeurtenis die lijsttrekker Dilan Yesilgöz desalniettemin omschreef als een “mooi resultaat”. De pro-plattelandsgezinde BBB slaagde er echter in om hun aandeel in de stemmen marginaal te vergroten op vorig jaar en debuteert in Brussel met twee parlementsleden.

Vergelijkingen met de resultaten van 2019 zijn lastig omdat de Nederlandse delegatie in het EU-parlement sindsdien is uitgebreid van 26 naar 31.

De Nederlandse resultaten

GroenLinks-PvdA 8 (3+6)

PVV 6 ( 0 + 1 na Brexit)

VVD 4 (4 + 1 na Brexit)

CDA3 (4)

D66 3 (2)

BBB2 (0)

Volt2 (0)

NSC 1 (0)

SGP 1 (1)

PvdD 1 (1)

De afgerond resultaten bevestigen dat ChristenUnie en 50Plus naast het FvD uit Europa zijn.

De opkomst bij de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement bedroeg bijna 47%, vijf procentpunten hoger dan in 2019 en het hoogste cijfer sinds 1989. Niettemin ligt dit nog steeds onder het EU-gemiddelde van 51%, wat op zichzelf in lijn is met de opkomst van 2019.

Alle drie de kandidaten die voorafgaand aan de verkiezingen door Dutch News worden geïnterviewd, nemen plaats in Brussel. Bekijk hun gedachten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *