Press ESC to close

GroenLinks-wethouder trekt de stad uit na bedreigingen

Een wethouder uit het Friese Ooststellingwerf is gedwongen de stad te verlaten na achttien maanden van bedreigingen door de lokale bevolking.

GroenLinks-wethouder openbare ruimte, milieu en energietransitie Gerben But heeft zijn huis te koop gezet en gaat ‘op een eerlijke manier’ verhuizen van zijn werkplek, met een dagelijkse reisduur van twee uur, meldt de lokale omroep Omrop Fryslân.

De bedreigingen houden verband met de politieke voorkeur van de GroenLinks-wethouder en zijn portefeuille die onder meer de openbare ruimte, het milieu en de energietransitie omvat, aldus de omroeporganisatie.

Volgens de omroeporganisatie heeft But ook een “genuanceerde kijk” op de aanwezigheid van wolven in het gebied, wat “niet breed gewaardeerd wordt”.

De raad bevestigde dat zij de wethouder toestemming had gegeven voor de verhuizing, maar wilde geen commentaar geven op de aard van de bedreigingen tegen hem.

Maar had de bedreigingen eerder gemeld, maar de zaak werd afgewezen. De politie wil geen commentaar geven, onder verwijzing naar de privacyregels.

Maar hij gelooft zelf dat de bedreigingen te wijten zijn aan zijn standpunt over de aanwezigheid van wolven, waar veel lokale bewoners bezwaar tegen hebben.

“Het staat mijn werk in de weg. Het kruipt onder mijn huid. Ik blijf over mijn schouder kijken en daarom hebben we besloten ons huis te verlaten”, zei But tegen de omroep.

Directeur van de vereniging van wethouders Jeroen van Gool, betrokken bij een ondersteunend netwerk voor wethouders, zegt dat bedreigingen steeds vaker voorkomen. Zeven op de tien wethouders worden bedreigd, ook online, zegt hij.

Te weinig wethouders melden de bedreigingen, zegt Van Gool. “Slechts 8% schakelt de politie in en dat is veel te laag. Ze denken dat het bij de baan hoort”, zegt hij.

Zaterdag werd bij een doelbewuste aanval de woning van de Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar in brand gestoken. De politie is nog steeds op zoek naar de daders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *