Press ESC to close

Halfgeleiderfabrikant Nexperia bevestigt dat het is gehackt

De Nijmeegse halfgeleiderfabrikant Nexperia bevestigde vrijdag dat het was gehackt en zei dat cybercriminelen er in maart in waren geslaagd toegang te krijgen tot zijn IT-servers.

“We hebben onmiddellijk actie ondernomen en de getroffen systemen losgekoppeld van het internet om het incident onder controle te houden en uitgebreide maatregelen getroffen”, aldus het bedrijf.

“We zijn ook een onderzoek gestart met de steun van externe experts om de aard en omvang van het incident vast te stellen en hebben krachtige maatregelen genomen om de ongeautoriseerde toegang te beëindigen.”

De hack is ook gemeld bij de privacywaakhond AP en de politie, en beiden worden op de hoogte gehouden van het lopende onderzoek, aldus Nexperia. Het bedrijf zei dat het niet meer kon vrijgeven over het onderzoek.

Volgens RTL Nieuws zijn echter honderden gigabytes aan belangrijke informatie gestolen, waaronder chipontwerpen en klantinformatie over onder meer SpaceX, Apple en Huawei.

De hack werd uitgevoerd door een “relatief nieuwe groep” cybercriminelen, die als bewijs verschillende vertrouwelijke documenten op het dark web plaatsten. Ze dreigen echter “de kroonjuwelen” van het bedrijf te publiceren, tenzij er losgeld wordt betaald, aldus RTL.

Nexperia, een spin-off van NXP, is gevestigd in Nederland maar is nu eigendom van Wingtech, een deels door de Chinese staat gesteunde onderneming die in Shanghai genoteerd staat. Het werd in 2019 door de Chinezen gekocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *