Press ESC to close

Harde kaas voor retailers: criminelen richten zich op Nederlands zuivelproduct

Criminelen richten zich steeds vaker op kaasverkopers en stelen hun producten, zegt de zuivelproducentenvakbond Boerderijzuivelbond.

Kaasovervallen zijn niets nieuws, maar “de laatste jaren zijn ze een echt probleem geworden”, zegt Wim Meure, voorzitter van de vereniging, tegen RTL Nieuws. In 2022 gingen dieven er bijvoorbeeld vandoor met 1.600 kilo kaas ter waarde van € 21.000,- afkomstig van een melkveebedrijf in het Noord-Brabantse Fijnaart.

Exacte cijfers zijn er niet, maar kaas is een aantrekkelijk handelsartikel voor dieven, zegt Meure. “Hele kaaswielen kunnen tussen de 100 en 150 euro kosten”, zei hij tegen de omroeporganisatie.

De kazen hebben een registratienummer en zijn daardoor traceerbaar. In 2020 zijn in het Gelderse Lievelde twee mensen opgepakt voor het stelen van 300 kazen ter waarde van € 40.000. De kazen werden te koop aangeboden op veilingsite Marktplaats, maar dankzij de registratienummers werden de daders snel gevonden.

De laatste diefstal vond plaats in Utrecht, waar detailhandelaar Martijn van der Valk zijn winkel leeg aantrof zonder kaas en andere producten, precies zoals hij zijn voorraad voor Pasen had ingeslagen. Hij verloor voor ongeveer € 20.000 aan koopwaar en zei dat zijn kazen zeer waarschijnlijk in het buitenland zijn, waar ze niet kunnen worden getraceerd.

Voor kaasverkopers zijn de diefstallen “een financiële ramp”, aldus Meure. “Het zal zeker een jaar duren voordat ze weer de kaas kunnen leveren die hun klanten willen. Oude kaas moet minimaal twaalf maanden rijpen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *