Press ESC to close

Het aantal meldingen van verdachte financiële transacties is vorig jaar verdubbeld

Banken en andere financiële instellingen hebben vorig jaar ruim 180.000 meldingen gedaan van verdachte financiële transacties, het dubbele van het totaal in 2022, aldus het rapport. Financiële inlichtingeneenheid (FIU-Nederland), de instantie waar alle ongebruikelijke betalingen worden geregistreerd.

In totaal ging het om 25 miljard euro aan transacties, maar het is onduidelijk hoeveel van de meldingen terecht zijn. Het agentschap beschikt over bijna 18.000 actieve dossiers en zo’n 25% van de meldingen betreft één dossier dat meerdere jaren bestrijkt.

Het agentschap zegt met name bezorgd te zijn over de toename van het op handel gebaseerde witwassen van geld, waarbij bendes dit proberen legitimeren cash via bestaande bedrijven via onder- en overfacturering.

Sectoren waarin mensen vaak contant worden betaald, zoals de bouw, transport En pakketbezorging zijn vatbaar voor deze vorm van witwassen, zegt het bureau.

“Werk waar onze samenleving deels van draait, wordt via deze constructies betaald met crimineel geld”, aldus het bureau. “Dit laat opnieuw de verwevenheid zien van de onderwereld en de bovenwereld in de Nederlandse samenleving.”

Naast het witwassen van geld riskeert de contante beloning voor werk ook het risico dat werknemers worden uitgebuit, evenals oneerlijke concurrentie en fraude, aldus het agentschap.

Ook de FIU-Nederland wijst op de opkomst van zorgfraude het zei wordt steeds meer georganiseerdwaarbij ‘complexe netwerken van meerdere juridische entiteiten betrokken waren en die in sommige gevallen een verband vertoonden met serieus georganiseerd misdaad”.

Nederland kent duizenden kleine bedrijven die zorgdiensten aanbieden, variërend van wijkverpleegkundige operaties tot psychiatrische diensten, jeugdcoaching en residentiële zorg. Ze worden gefinancierd door lokale overheden en zorgverzekeraars, vaak via PGB’s of persoonsgebonden budgetten waarmee mensen die zorg nodig hebben zelf diensten kunnen inkopen.

Fraude kan vele vormen aannemen, vaak door uren in rekening te brengen die ze niet hebben gewerkt, maar in sommige gevallen claimen bedrijven contant geld zonder enige dienst te verlenen.

Valse kwalificaties

Eerder deze week waarschuwden minister van Volksgezondheid Connie Helder en minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf parlementsleden dat fraude, slechte training, vervalste certificaten en het gebruik van ongekwalificeerd personeel, vaak via onbetrouwbare uitzendbureaus, wijdverbreid zijn binnen de sector van de gemeenschapszorg.

De ministers baseerden hun claim op een quickscanrapport van zorginspecteurs die in januari van dit jaar de aantijgingen van een aantal zorgprofessionals moesten onderzoeken.

De ministers hebben er bij alle betrokkenen op aangedrongen om certificaten en kwalificaties grondig te controleren als een eerste stap om misstanden uit de wereld te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *