Press ESC to close

Het is een deal: in het nieuwe Nederlandse kabinet zal de extreemrechtse PVV zetelen

Het volgende Nederlandse kabinet zal een rechtse coalitie zijn waar ook de extreemrechtse PVV deel van uitmaakt, nu de vier bij de gesprekken betrokken partijen eindelijk tot een akkoord zijn gekomen.

De gesprekken over de vorming van een nieuwe regering zijn al bijna zes maanden aan de gang en gingen door tot aan de deadline van 15 mei.

PVV-leider Geert Wilders, die afgelopen november de verkiezingen won met 25% van de stemmen, vertelde verslaggevers laat in de middag dat er een akkoord over een ‘onderhandelaarsakkoord’ was bereikt, maar dat de kwestie van wie premier wordt later zal worden besproken. .

Het onderhandelaarsakkoord moet volgens Wilders eerst door de vier Kamerpartijen worden besproken voordat het definitief kan worden.

De PVV krijgt in de nieuwe alliantie gezelschap van de rechtse liberaal (VVD), wiens voormalig leider Mark Rutte sinds 2010 premier is. De partij, nu onder leiding van Dilan Yesilgöz, werd derde bij de verkiezingen met circa 16%. van de stemming.

NSC, opgericht door voormalig christen-democratisch parlementslid Pieter Omtzigt, en de plattelandsgezinde BBB, die eveneens sterke banden heeft met het CDA, completeren de nieuwe line-up.

Premier

Omtzigt vertelde verslaggevers dat hij blij was dat er een strategie en een financieel plan waren uitgewerkt. Hij bevestigde ook dat er een “kandidaat” was voorgedragen voor de functie van premier, maar toen hem om meer details werd gevraagd, zei Omtzigt: “Dat laat ik aan de heer Wilders over.”

“We gaan samen een buitenparlementaire regering vormen en het komt allemaal goed”, zei hij.

Het gerucht ging alom dat Wilders voormalig minister van Arbeid Ronald Plasterk, die vorig jaar de aanzet gaf tot de coalitiebesprekingen, had gevraagd de taak op zich te nemen.

Details van de strategie van de nieuwe regering blijven vaag, maar zullen een harde lijn op het gebied van asiel en immigratie omvatten en maatregelen om de financiële zekerheid van armere gezinnen te vergroten.

Eén bron vertelde aan RTL dat de partijen hebben besloten het aantal mensen dat naar Nederland komt om te werken te halveren. Hoe dit in principe zou werken, gegeven de EU-regels voor vrij verkeer, is nog steeds onduidelijk.

Vorige week werd een van de extreemrechtse onderhandelaars die momenteel betrokken zijn bij cruciale gesprekken over de vorming van een nieuwe regering gefotografeerd met een document onder zijn arm, waaruit enkele van de belangrijkste punten waarover overeenstemming blijkt te zijn blijkt.

Het document spreekt over belastingverlagingen vanaf 2025 en het “zwaarste toegangsregime voor asielzoekers… ooit.” Er wordt ook melding gemaakt van een positieve toekomst voor de landbouw en visserij, evenals van voedselzekerheid.

In het document staat ook dat “niet alles in één keer kan worden opgelost” maar dat “Nederland wacht op een doorbraak”.

Uiterst rechts

De opname van de PVV in de nieuwe coalitie zal waarschijnlijk controversieel blijken te zijn voor sommige Kamerleden van de vier partijen, met name de VVD en de NSC.

Het markeert ook een verschuiving in de politieke macht in Nederland. De PVV, die in het eerste kabinet van Mark Rutte een ondersteunende rol vervulde en zich daarna terugtrok, staat sindsdien aan de kant.

Nu er echter een voorlopige coalitie rond is, zal er gewerkt worden aan het benoemen van ministers die vervolgens invulling gaan geven aan de beleidsdoelen die de vier partijen hebben geïdentificeerd.

Het Parlement zelf zal volgende week over de overeenkomst debatteren. Volgens Omtzigt zal het echter nog vier tot vijf weken duren voordat het formatieproces goed is afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *