Press ESC to close

Het is officieel: Koningsdagen ZIJN kouder dan Koninginnedagen

Koningsdagen zijn kouder dan Koninginnedagen, ondanks dat er slechts drie dagen tussen zitten, constateert NOS-weervrouw Roosmarijn Knol voorafgaand aan de viering van zaterdag.

Veel mensen zijn van mening dat 30 april, de verjaardag van de Nederlandse vorst, altijd zonnig was, terwijl 27 april, de verjaardag van de huidige koning, altijd koud en ellendig is, zei Knol.

“Ik ben tot de verrassende conclusie gekomen dat er een kern van waarheid in dat gevoel schuilt”, zei Knol. “Als je naar de statistieken kijkt, zit er een verschil van één graad Celsius tussen de twee data. Op 27 april is het gemiddeld 15 graden en op de 30e is het 16. En op de 26e regende het ook meer.”

Knol zei dat het verschil moeilijk uit te leggen is. “Misschien komt het gewoon doordat de 27e iets dichter bij de winter ligt. Er is ook klimaatverandering. Maar er is niet één enkele oorzaak”, zegt ze.

De warmste Koninginnedag was in 1993 toen het 27° graden werd. Dat is zeven graden hoger dan het warmste Koningsdagrecord uit 2020.

Willem-Alexander veranderde de datum van het feest, toen Nederlandse dorpen en steden in een gigantische straatmarkt veranderden, toen hij in 2013 koning werd. Zijn moeder, prinses Beatrix, geboren op 31 januari, besloot de verjaardag van haar moeder Juliana te behouden. verjaardag omdat het weer milder zou zijn.

Ook dit jaar wordt het Koningsdagweer niet echt lenteachtig, zegt Knol, met temperaturen rond de 16°. Er zullen ook af en toe buien vallen, zei ze.

Feestvierders die de avond ervoor op de tegels hebben gezeten en vroege vogels die op zoek zijn naar koopjes, moeten zich warm inpakken, waarschuwt het Nederlandse Rode Kruis, omdat de temperatuur ’s nachts zal dalen tot rond de 5°C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *