Press ESC to close

Het loont de moeite om gecremeerd te worden in Zeeland en begraven in Limburg

De duurste laatste rustplaatsen van Nederland liggen in Zuid-Holland, terwijl crematies in Overijssel de meeste kosten opleveren, zo blijkt uit nieuwe cijfers van uitvaartverzekeraar Monuta.

De verzekeraar vergeleek de tarieven van 1.500 begraafplaatsen en crematiecentra door het hele land. De gemiddelde prijs van een begrafenis bedraagt ​​nu € 3.708, een stijging van ongeveer € 200 ten opzichte van vorig jaar.

Zuid-Holland staat bovenaan de lijst voor dure begrafenissen, met een prijskaartje van € 4.665. Noord-Holland volgt met € 4.634. Limburg is de beste plek voor een relatief goedkope begrafenis, met een totaalbedrag van ongeveer € 2.403.

De prijzen zijn inclusief de begrafeniskosten en een huurcontract voor de komende 20 jaar. Huurovereenkomsten zijn gebruikelijk in Nederland, waar ruimte schaars is. Huurcontracten kunnen worden verlengd, maar gezinnen kiezen ervoor om dat niet te doen. De stoffelijke resten worden opgeruimd en in een massagraf begraven.

De duurste begraafplaats is Esserveld in Groningen, die € 8.895 vraagt ​​inclusief een huurcontract van 30 jaar, 10 keer zoveel voor hetzelfde pakket op begraafplaats Bookholtlaan in Losser in Twente.

Twee derde van de Nederlanders kiest voor de veel goedkopere optie van crematie, constateert Monuta. Een gemiddelde crematie in de regio Amsterdam bedraagt ​​€ 1.646, bijna € 100 meer dan vorig jaar. De goedkoopste optie is Zeeland waar een crematie € 1.493,- kost. Overijssel is met € 1.828,- de duurste provincie om gecremeerd te worden.

Verzekeraars hebben ook een trend opgemerkt van ‘no-nonsense’ crematies, waarbij rouwenden de traditionele koffie en cake in het opvangcentrum ruilen voor een drankje in een bar.

“Het is niet alleen goedkoper [than a burial] maar mensen willen hun kinderen ook niet opzadelen met de kosten voor het onderhoud van het graf”, zegt uitvaartdeskundige Peter van Schaik tegen nieuwsplatform Nu.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *