Press ESC to close

Het ministerie stopt met genereuzere compensaties voor slachtoffers van schandalen

Het ministerie van Financiën heeft een tijdelijke stopzetting ingesteld van een systeem voor compensatie van mensen die betrokken zijn bij het schandaal over de kinderopvangtoeslag, dat is bedacht door een stichting onder leiding van prinses Laurentien.

Het besluit werd genomen tijdens de kabinetsvergadering van vrijdag, waarbij ambtenaren zeiden dat het systeem weliswaar snel en persoonlijk is, maar ook erg duur. Met de nieuwe werkwijze kunnen ouders hun verhaal vertellen en wordt er een compensatiebedrag uitgewerkt, gebaseerd op standaardelementen zoals een echtscheiding door stress.

Twee weken geleden zei de NOS dat het totale compensatiepakket voor door het schandaal getroffen gezinnen maar liefst 9 miljard euro zou kunnen bedragen. De methode die de liefdadigheidsinstelling tijdens het proces heeft bedacht, heeft geresulteerd in een schadevergoeding van gemiddeld € 128.000 voor gedupeerde gezinnen, bovenop de andere compensatie die hen verschuldigd is.

In een verklaring op vrijdag zei het ministerie van Financiën dat de nadruk zou liggen op het verbeteren van bestaande methoden en het aanbrengen van wijzigingen in het systeem dat door de Laurentien-stichting wordt gebruikt, voordat het op grotere schaal zou worden geïmplementeerd.

“Daarna is het de bedoeling om het project voort te zetten”, zei staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries na de kabinetsvergadering tegen verslaggevers. Ze zegt dat wat bekend is geworden als de ‘Laurentien-methode’ nog eens 3,1 miljard euro aan compensatie zal kosten.

De prinses nam donderdagavond de zeer ongebruikelijke stap om in een videoboodschap aan de slachtoffers van het schandaal commentaar te geven op de situatie, waarin ze zei dat de stichting namens hen zal blijven werken. “Ik heb diep respect voor je geduld gezien deze onmenselijke onzekerheid”, zei ze in de video. “De stichting geeft niet op.”

Ook haar man Constantijn heeft de stichting van zijn vrouw snel verdedigd, toen hij twee weken geleden, toen het verhaal voor het eerst bekend werd, op sociale media zei dat de situatie “zoals in Groningen” is.

“In wat voor wereld leven we als een hoge uitbetaling aan slachtoffers wordt gezien als een ‘financiële klap’, maar niet als de enorme kosten van adviseurs en experts die proberen de schade die ze hebben geleden te bagatelliseren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *