Press ESC to close

Het nieuwe kabinet krijgt vier vice-premiers, omdat de namen beginnen te lekken

Er zijn meer details bekend over het rechtse kabinet van Dick Schoof, dat eind deze maand geïnstalleerd moet worden.

PVV-leider Geert Wilders zei eerder op dinsdag dat er overeenstemming was bereikt over de verdeling van ministers en namen, maar weigerde verdere details te geven.

Bronnen suggereren echter dat het nieuwe kabinet vijftien ministers plus een premier zal hebben. Daarnaast komen er een aantal staatssecretarissen, die geen lid zijn van het kabinet. Afhankelijk van de bronnen wordt hun aantal tussen de negen en dertien geschat.

Het kabinet krijgt vijf ministers die de extreemrechtse PVV vertegenwoordigen, vier namens de VVD en de NSC en twee voor de BBB.

De PVV gaat waarschijnlijk de minister voor Migratie benoemen, met als mogelijke kandidaat het zittende Kamerlid Gidi Markuszower. De PVV wordt ook getipt om de banen op het gebied van buitenlandse handel en hulp binnen te halen – de nieuwe regering wil 2,4 miljard euro bezuinigen op het hulpbudget – plus economische zaken en infrastructuur.

De VVD zal de minister van Financiën voorzien van Kamerlid Eelco Heinen, die sinds 2021 in de Tweede Kamer zit en door meerdere bronnen wordt genoemd als mogelijke zittende partij. Ook justitie, klimaat en defensie gaan naar de VVD.

De NSC is belast met binnenlandse en buitenlandse zaken, onderwijs en sociale zaken – waarbij alle bronnen het erover eens zijn dat Eddy van Hijum die baan zal krijgen.

De plattelandsgezinde BBB krijgt de baan van het landbouwministerie en de rol van het onderministerie, waardoor de nieuwe partij de exclusieve verantwoordelijkheid krijgt op een gebied dat de komende jaren grote hervormingen zal vereisen.

Vier mensen, één uit elke partij, zullen tot vice-premier worden benoemd. Mona Keijzer van de BBB, voormalig staatssecretaris van het CDA, heeft bevestigd dat zij een van de plaatsvervangers zal zijn. De bronnen zijn verdeeld over welk ministerie ze zal krijgen tussen binnenlandse zaken, economische zaken en onderwijs.

Sophie Herman wordt namens de VVD vice-premier en wordt ook getipt voor de baan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken of Wonen. Eddy van Hijum van de NSC wordt namens zijn partij gedeputeerde, terwijl de vice-premier van de PVV nog niet is uitgelekt, maar de naam van Markuszower is genoemd.

In een nieuwe stap in het formatieproces zullen alle kandidaat-ministers door parlementsleden moeten worden gegrild voordat hun benoemingen kunnen worden bevestigd.

De nieuwe opstelling zal vervolgens de hele zomer bezig zijn met het uitwerken van het regeerakkoord dat de vier partijen hebben opgesteld en waarin hun belangrijkste beleid wordt uiteengezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *