Press ESC to close

Het onderzoek naar het coronavirus duurt drie jaar en kost 7 miljoen euro

Het parlementaire onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis door de regering zal drie jaar duren, en het zal tot 2026 duren voordat er openbare hoorzittingen worden gehouden, zo bleek woensdag.

Voor het onderzoek waarin premier Mark Rutte en oud-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge onder ede zullen worden gehoord, is een budget van ruim € 7 miljoen gereserveerd.

Als de parlementsleden het herziene plan voor het onderzoek steunen, zal het in mei van start gaan. Van maart tot en met december 2025 vinden gesloten sollicitatiegesprekken plaats en pas daarna vinden openbare hoorzittingen plaats.

Het zeskoppige onderzoekspanel staat onder leiding van VVD-Kamerlid Daan de Kort, die sinds 2021 Kamerlid is. “We weten allemaal hoeveel impact het coronavirus heeft gehad”, zei hij op een persconferentie om de plannen uiteen te zetten. “En als je elk aspect goed wilt bekijken, heb je tijd nodig.”

Ook de extreemrechtse PVV en FvD, die zich beiden tijdens de pandemie tegen de coronamaatregelen verzetten, zijn vertegenwoordigd, naast de nieuwe partijen BBB en NSC. De alliantie GroenLinks-PvdA is de enige partij ter linkerzijde centrum om plaats te nemen in het bestuur.

D66, de christen-democraten en de socialisten hebben allemaal besloten geen panellid ter beschikking te stellen, omdat ze niet genoeg parlementsleden hebben om iemand te sparen voor het project.

FvD-panellid Pepijn van Houwelingen slaagde er niet in een zetel te bemachtigen bij de algemene verkiezingen van november, maar heeft nu Freek Jansen, een van de drie Kamerleden van de partij, vervangen om ogenschijnlijk zes maanden aan het onderzoek te werken.

Maar De Kort zei woensdag dat alle zes panelleden hebben afgesproken om voor de duur in het parlement te blijven, wat erop zou wijzen dat Jansen voor een langere periode aanspraak zal blijven maken op de speciale werkloosheidsuitkering van Kamerleden.

De zes parlementsleden hebben afgesproken niet te spreken tijdens de parlementaire zitting debatten over het coronavirus en om ervoor te zorgen dat vertrouwelijke documenten geheim blijven.

De gedragscode wordt gezien als een maatregel om Van Houwelingen in bedwang te houden, die opriep tot ‘tribunalen’ voor ministers en parlementsleden die de Covid-beperkingen tijdens de pandemie steunden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *