Press ESC to close

Het Openbaar Ministerie eist drie jaar gevangenisstraf tegen rapper Ali B

Openbaar aanklagers hebben een gevangenisstraf van drie jaar geëist voor twee aanklachten wegens verkrachting en één aanklacht wegens aanranding van rapper en televisiepresentator Ali B.

De 42-jarige uit Almere, die voluit Ali Bouali heet, is de enige man die centraal staat in een ‘ik ook’-schandaal bij talentenjacht op televisie De stem van Nederland te maken krijgen met aanklachten.

Deze week kwam er midden in de rechtszittingen een nieuwe getuige naar voren, en nu heeft de aanklager zijn zaak gepresenteerd. “De verdachte heeft geen verantwoordelijkheid genomen, heeft valse verklaringen afgelegd en legt de schuld elders”, aldus het OM in een verklaring.

De rapper wordt ervan beschuldigd tussen 2014 en 2018 drie vrouwen te hebben mishandeld. Een daarvan is een vrouw die beweert dat Bouali haar heeft aangevallen en verkracht tijdens een schrijverskamp in Heiloo in augustus 2018, toen ze twintig was.

Een ander is een vrouwelijke deelnemer De stem van Nederland in 2013. De aanklager zegt dat toen ze elkaar later ontmoetten op een evenement in 2018, hij haar uitnodigde in zijn auto zodat ze hem “een” van haar liedjes kon spelen, maar haar naar een verlaten bospad reed en haar aanviel.

De derde betreft een vermeende verkrachting van een 47-jarige vrouw tijdens de opnames van een televisieprogramma in Marokko in april 2014. De aanklager zegt dat er geen reden is om aan de getuigenis van de vrouw te twijfelen.

Een rapport op YouTube-kanaal Boos begin 2022 beweerde dat enkele tientallen vrouwen achter de schermen waren lastiggevallen en misbruikt door mannen De stem van Nederland. Na de uitzending riep het Openbaar Ministerie de slachtoffers op zich te melden en startte een formeel onderzoek.

“Hoewel de verdachte zichzelf presenteert als slachtoffer van veranderende sociale normen, of een meer preutse sociale seksuele moraal, is het Openbaar Ministerie het daar niet mee eens”, aldus het OM. “Het gedrag van de verdachte vond plaats ruim vóór de opkomst van de ‘ik ook’-beweging en het Boos-programma, was al fout, is vandaag fout en zal in de toekomst fout zijn.”

Bouali ontkent alle beschuldigingen. Hij zal zijn zaak later op vrijdag presenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *